Porselen diş kaplama, diş bozukluklarını gidermek ve dişlerin daha estetik bir görünüme sahip olmasını sağlamak için uygulanan popüler bir diş hekimliği prosedürüdür. Genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıkları ve yetersiz ağız hijyeni dişlerin yapısını ve sağlığını etkileyen faktörler arasında ilk sıralarda gelir. Ağız ve diş bakımı düzenli olarak uygulanmaz, dişler etkili bir şekilde temizlenmezse zaman içinde dişlerin sararması, çürümesi ve aşınması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bunun sonucunda ağrı başta olmak üzere hastanın konforunu azaltan şikayetler doğabilir ve estetik açıdan istenmeyen bir görünüm ortaya çıkabilir. Diş kaplama tedavisi ise dişin sağlığını korumaya ve estetik görünümünü iyileştirmeye yardımcı olan bir prosedür olarak öne çıkar.
Porselen diş kaplama her hasta özelinde planlanan ve uygulanan yani özelleştirilebilir bir diş hekimliği prosedürüdür. Porselen diş bazı etkenlere bağlı olarak kişi özelinde değişebilmekle birlikte genellikle 1 ila 2 hafta içinde yapılır.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Porselen diş kaplama tedavisi, dişlerin görünümünden kaynaklanan estetik kaygıları hafifletmek ve kişinin daha güzel bir gülüşe sahip olmasını sağlamak için uygulanır. Porselen diş kaplama sayesinde anında gülüş transformasyonu elde etmek mümkündür. Dişlerin üzerine porselen yaprakların yapıştırılmasıyla uygulanan porselen diş kaplama tedavisi; kişinin ağız fonksiyonlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmesini ve kusursuza yakın bir diş görünümüne kavuşmasını amaçlar.
Porselen diş kaplama kozmetik açıdan olduğu gibi medikal açıdan da ağız ve diş sağlığında olumlu etkiler sağlar. Herhangi bir kazaya, travmaya ya da farklı sebeplere bağlı olarak zarar gören dişlere porselen diş kaplama tedavisi uygulanabilir. İsminden de anlaşılacağı üzere porselen diş kaplama, porselen malzeme kullanılarak dişlerin yüzeyinin kaplanması yoluyla gerçekleştirilen bir diş hekimliği prosedürüdür.
Porselen diş kaplama her hasta için özel olarak tasarlanır ve kaliteli malzemeler kullanılarak üretilir. Bu sayede doğal diş görünümüyle uyumlu bir görünüm elde etme imkanı bulunur. Porselen dişlerin doğal görünümüne ve rengine yakın bir malzeme olduğundan gülüş tasarımı prosedürlerinde porselen diş kaplama tedavisine sıklıkla başvurulur.
Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmak kişinin kendini daha iyi hissetmesini, öz güveninin artmasını, hatta sosyal ilişkilerinin güçlenmesini sağlar. Aksi durumda ise çeşitli estetik kaygılar, sağlık ve öz güven sorunları yaşanabilir. Dişlerinin görünümü, boyutu ya da rengi ile ilgili memnuniyetsizlik yaşayan kişiler konuşma ya da gülme sırasında ağızlarını kapamak zorunda hissedebilir. Porselen diş kaplama bu soruna karşı etkili bir çözüm olarak öne çıkar.
Porselen diş kaplama yalnız kişinin istediği gülüşe sahip olmasını sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda ideal ağız fonksiyonlarına kavuşma imkânı da sunar. Bununla birlikte porselen diş kaplama tedavisinden doğal, başarılı ve estetik açıdan tatmin edici sonuçlar elde edilebilmesi için tedavi hasta özelinde tasarlanıp uygulanmalıdır. Kaliteli malzemeler kullanılması, prosedürün alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından yapılması da doğal ve estetik bir görünüm elde etmek açısından önemlidir.
Porselen diş kaplama tedavisi, hastanın mevcut dişlerinin görünümünü iyileştirmek için dişlerin üzerine ince kabuklar yerleştirilmesi yoluyla uygulanır. Son derece popüler bir diş hekimliği tedavisi olan porselen diş kaplama tedavisinin ilk aşamasında hasta detaylı bir şekilde bilgilendirilir. Hasta detaylı bir muayeneden geçirilerek diş ve diş eti sağlığı değerlendirilir. Hastanın diş yapısı incelendikten sonra ihtiyaçları belirlenir ve beklentileri öğrenilir. Gerekli görülmesi hâlinde röntgen çekilir. Hastanın dişlerinin ölçüsü alınır, bu ölçülere göre dişlerin modelleri oluşturulur ya da bilgisayar teknolojilerinden faydalanılarak dişlerin üç boyutlu görüntüsü dijital ortama aktarılır.
Alınan ölçülere uygun olarak elde edilen modellemeler ya da görüntüler temel alınarak laboratuvar ortamında porselen diş kaplamaların hazırlanması sürecine geçilir. Porselen kaplamalar genellikle 1 ila 2 hafta içinde hazır olur. Bu süre hasta özelinde kaç dişe porselen kaplama tedavisi uygulanacağı ve benzer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Porselen diş kaplama tedavisinden önce profesyonel diş temizliği yapılarak hazırlanacak kaplamaların hastanın doğal diş rengiyle uyumlu olması sağlanabilir. Porselen diş kaplamaların rengi hastanın doğal diş rengiyle uyumlu olarak belirlendiği takdirde elde edilecek sonuç estetik açıdan tatmin edici olacaktır. Bu aşamanın ardından dişin mine tabakasına az miktarda aşındırma işlemi uygulanır. Bu işlemin amacı ise porselen diş kaplamaların dişe kolayca yapışmasını sağlamaktır.
Bu adımın tamamlanmasıyla birlikte dişlerden yeniden ölçü alınır. Geçici kaplamalar uygulanarak kalıcı porselen diş kaplamalar yapılana kadar hastaya konfor sağlanır. Porselen diş kaplamalar hazırlandığında dişlere hemen kalıcı olarak yapıştırılmaz. İlk önce geçici yapıştırma işlemi uygulanır ve hastanın porselen diş kaplamalarını bir süre kullanması istenir. Bu sayede porselen diş kaplamaların uyumluluğunu gözlemlemek mümkün olur.
Geçici kullanım süresinin sona ermesiyle birlikte herhangi bir sorun tespit edilmez, dişlerin rengi ve formu konusunda hasta ve diş hekimi fikir birliğine varırsa porselen diş kaplamalar özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişlere kalıcı şekilde yapıştırılır. Porselen kaplamalar ışınla kürleme yoluyla sertleştirilir, porselen kaplamaların fazlalıkları temizlenir ve parlatma işlemine geçilir.
Porselen Diş Kaplama Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Porselen diş kaplama tedavisinden genellikle birkaç hafta sonra hasta kontrole çağrılır. Kontrol esnasında diş etlerinin porselen kaplamaya verdiği tepkinin değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Porselen diş kaplama tedavisini takip eden en az 1 hafta boyunca aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınılmalı, dişe yapışan ya da sert yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
Ağız hijyeninin doğru bir şekilde sağlanması durumunda porselen diş kaplamalar uzun süre boyunca dayanıklılığını korur ve güvenli bir şekilde kullanılması söz konusu olabilir. Doğru bir ağız hijyeni sağlamak için ağız ve diş bakımı rutini düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Bu doğrultuda dişler aşındırıcı olmayan diş macunları kullanılarak düzenli bir şekilde fırçalanmalı, ayrıca her diş fırçalamadan sonra ağız gargarası kullanılmalı ve günde iki kez diş ipi kullanılması ihmal edilmemelidir.
Yapıları gereği porselen diş kaplamaların lekelenmesi riski son derece düşüktür. Bununla birlikte porselen diş kaplamaların uzun ömürlü ve güvenli bir şekilde kullanılması için asitli yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Ayrıca çay, kahve, sigara ve dişlerin renklenmesine neden olabilecek diğer maddelerin tüketimi sınırlanmalı, mümkünse bırakılmalıdır.
Bunların yanı sıra dişlerin zarar görmesine neden olabilecek darbelerden uzak durulmalı, sert yiyeceklerin tüketimi sırasında özenli olunmalı ve ön dişlerle koparma işlemi yapmaktan kaçınılmalıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı bulunan kişiler ise geceleri koruyucu plak kullanarak porselen diş kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlayabilir.
Porselen Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?
Porselen diş kaplama fiyatları konusunda standart bir rakamda bahsetmek söz konusu değildir. Çünkü porselen diş kaplama fiyatları her hasta özelinde uygulanacak olan tedavisinin kapsamına göre belirlenir. Hastanın kaç dişine porselen kaplama yapılacağı, kullanılacak olan malzemenin kalitesi, farklı diş hekimliği prosedürlerine gereksinim duyulup duyulmadığı, diş deneyiminin deneyimi, tedavinin uygulandığı kliniğin fiyat politikası ve daha pek çok farklı unsur porselen diş kaplama fiyatları üzerinde etkilidir.