Beslenme alışkanlıkları, genetik etkenler ve ağız hijyenine gösterilen özen gibi çeşitli faktörler diş sağlığını etkiler. Dişler düzenli bir şekilde temizlenmediği takdirde zaman içerisinde çürüme, sararma ve aşınma gibi sorunlar yaşanabilir. Buna bağlı olarak başta diş ağrısı olmak üzere dişlerin görünümünü olumsuz yönde etkileyen bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Diş kaplama tedavisi dişlerin sağlığını korumak ve estetik görünüm kazandırmak için sıklıkla uygulanır.
Diş Kaplama Nedir?
Dişlerin ön tarafını saracak şekilde dişe yerleştirilen, ince ve diş rengindeki kaplamalar diş kaplaması olarak adlandırılır. Diş kaplamaları, genellikle porselen ya da kompozit materyaller kullanılarak üretilirler. Kaliteli malzemelerden üretilen ve alanında uzman diş hekimleri tarafından, hasta özelinde planlanan bir tedavi ile uygulanan porselen diş sağlıklıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak rengi bozulan, anormal boyutlu ya da hasar görmüş dişlere porselen diş kaplama tedavisi uygulanabilir. Porselen diş kaplama tedavisi hasta özelinde ihtiyaçlara bağlı olarak bir ya da birden daha fazla dişe uygulanabilir.
Porselen kaplamalar, kompozit diş kaplamalara göre olası renklenmelere ve lekelenmelere karşı daha dayanıklıdır. Doğal dişlerde bulunan ışığı yansıtma özelliğini en iyi şekilde taklit ettiği için porselen diş kaplama tedavisi sıklıkla tercih edilir.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama tedavisinde porselen malzeme kullanılması porselen diş kaplama olarak adlandırılmaktadır. Porselen malzeme beyaz rengini, kullanılan ham maddeden alan biyouyumlu bir madde olma özelliğine sahiptir. İçeriğinde metal ve herhangi bir toksik madde bulunmaz. Diş kaplama tedavisinin porselen malzeme ile yapılması, çok daha doğal bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Porselen diş kaplama dişleri şekil, renk ve boyut olarak eşitleyen bir tedavi yöntemi olarak çeşitli nedenlerle diş kaybı yaşayan veya dişlerinde sararma gibi sorunlar yaşayan kişilere uygulanır.
Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Porselen diş kaplama tedavisinde öncelikle dişler kaplamanın kalınlığına uygun olacak şekilde törpülenerek hazırlanır. Daha sonra hastanın törpülenen dişlerinin kalıbı çıkarılarak kaplamaların diş teknisyenleri tarafından hazırlanması için laboratuvara gönderilir. Kalıplar ortalama 1 ila 2 hafta içinde hazırlanır.
Kaplamalar yerleştirilmeden önce, hastanın konforunun sağlanması için lokal anestezi uygulanır. Daha sonra doğal dişlerin, kaplamayla tam bir uyum yakalaması için yeniden şekillendirilip kaplama tedavisine hazırlanır. Kaplamanın doğal diş rengiyle uyumunun incelenmesi için kaplama dişe yerleştirilir. Eğer bir düzeltme yapılması gerekiyorsa dişler kalıcı olarak yapıştırılmadan önce tamamlanır.
Porselen Diş Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?
Diş kaplama tedavisi sırasında uygulanan anestezi etkisini kaybettikten sonra hasta normal yeme ve içme sürecine geçebilir. Kaplamalar dişlere yerleştirildikten sonra bazı noktalarda bir süre sertlik hissedilmesi mümkündür. Doğal olarak kabul edilen bu sertlikler, porselen diş kaplama tedavisi tamamlandıktan sonraki birkaç gün içinde normal yeme – içme ve diş fırçalama sürecine başlanınca geçer. Sertlik ya da çıkıntı uzun süre kalıcı olduğu durumlarda, porselen diş kaplamaların yeniden törpülenmesi gerekliliği doğabilir.
Porselen diş kaplamaların uzun süre ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için kalem, buz, tırnak gibi sert cisimler çiğnenmemelidir. Sert gıdalar çiğnenirken arka dişler kullanılmalı, yumuşak gıdaların çiğnenmesi için ön dişler tercih edilmelidir. Diş sıkma ya da gıcırdatma gibi sorunlar yaşayan kişiler retainer kullanmalıdır. Ayrıca spor yaparken ağız koruyucular kullanmaya özen gösterilmelidir.
Porselen Diş Çeşitleri Nelerdir?
Diş kaplama çeşitleri isimlerini kullanılan malzemeden alırlar. Hastanın köprü yapılacak eksik dişlerinin sayısı fazla olduğu takdirde porselenin o kadar dayanıklı bir alt yapıyla yapılması ihtiyacı öne çıkar.
Metal Altyapılı Porselen Diş Kaplama
Bu prosedürde dişlerin ölçüsü alındıktan sonra ölçülere göre metal altyapı oluşturulur. Hastanın ağzında denenen metal alt yapının uyumlu olduğu tespit edilirse metal alt yapının üzerine porselenin uygulanması yoluyla diş şekli verilmesi sağlanır. Daha sonra yeniden bir kontrol yapılır. Dişler cilalandıktan sonra kullanıma hazır hale gelir.
Tam Seramik Empress Diş Kaplama
Tek diş kaplamasında uygulanan bu yöntem estetik açıdan çok başarılı sonuçlar alınmasını sağlar. Alt yapısı sıkıştırılmış porselen olmakla birlikte diğer kaplamalar kadar dayanıklı olmadığından sert darbeler sonucu kırılması riski vardır. Bu nedenle genellikle arka dişlerde kullanılması tercih edilmez.
Zirkonyum Altyapılı Porselen Diş Kaplama
Son derece farklı ve çok fazla avantajı bulunan zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama estetik görünüm sağlaması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Doğal diş görünümüne en yakın kaplama olan zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama diş etinde herhangi bir çekmeye neden olmaması gibi avantajlar nedeniyle sıklıkla kullanılan bir diş hekimliği prosedürüdür.
Porselen Laminate Veneer Diş Kaplama
Porselen laminate veneer diş kaplama yöntemi, diğer diş kaplama yöntemlerinden farklı olarak tam değildir. Yalnızca dişin ön tarafına uygulanan yöntem son zamanlarda sıklıkla kullanılır. Mükemmel bir diş görünümü elde etmeyi sağlayan konforlu ve etkili bir yöntemdir. Porselen laminate veneer diş kaplama yönteminde yaprak porselenler, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılır. Çok ince yapılı oldukları için genellikle dişlerin kesilmesi gerekmeden uygulanabilir.
Porselen Diş Nedir?
Diş yapısının estetik nedenlerle ya da sağlık nedeniyle tedavi edilmesi amacıyla başvurulan porselen ham maddeli diş kaplama yöntemi porselen diş olarak adlandırılır. Zaman ilerledikçe öz güven kaybını olumsuz yönde etkileyebilecek lekeli, eksik veya hasarlı dişlerle karşı karşıya kalmak olası olmakla birlikte bu sorun karşısında başvurulacak etkili yöntemlerden biri porselen diş kaplama tedavisidir.
Porselen diş kaplama, dişin yapısıyla ilgili çeşitli sorunları çözmek için uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Dişlerde bulunan eksikler ya da görüntü açısından hoşnutsuzluk yaratan kusurlu bulunan dişler nedeniyle gülüşü saklama gerekliliği duymamak için dişlerin yüzey kısmındaki üst tabakasına yerleştirilen ve porselen temel malzemesinden oluşan tedavi biçimi olarak tanımlanabilir. Bu sayede diş estetiği açısından istenilen görünüm elde edilebilir.
Işık geçirgenliği sayesinde günümüzde en estetik sonuçları veren bu restorasyon sayesinde renk değişikliklerini ve dişlerdeki çapraşıklıkları gidermek mümkün olmaktadır. Porselen diş uygulamasında temel amaç ilk olarak kişinin yüzüne uyumlu, doğala en yakın, çiğneme ve konuşma işlevlerini en rahat şekilde yerine getirecek yapay dişler elde etmektir.
Porselen Diş Neden Yapılır?
Güzel, sağlıklı ve parlak dişlere sahip olmak pek çok kişi için öz güveni artıran temel etkenlerden biridir. Tam tersi durumda ise öz güven kaybı oluşması riski çok yüksektir. Porselen lamina yöntemi sayesinde dişlerin görünümünden kaynaklanan estetik kaygıların giderilmek ve kişilerin daha kaliteli bir gülüşe sahip olmasına yardımcı olmak mümkündür. Porselen lamina uygulaması sayesinde kişiler istedikleri gülüşe de ideal ağız fonksiyonlarına da kolaylıkla kavuşabilmektedirler. Porselen lamina yönteminden en etkili sonuçların sağlanabilmesi için her hastaya uygulanacak olan diş protezi, hastanın ihtiyacı göz önünde bulundurularak kişi özelinde tasarlanır. Bununla birlikte doğal bir görünüm sağlayacak nitelikte ve kalitede olması konusunda da gereken özen gösterilmelidir.
Porselen lamina olarak da adlandırılan yaprak porselenler, dişlerde bulunan kırılma ya da deforme olma durumlarına göre özel olarak hazırlanan ve dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan porselen diş tasarımlarıdır. Kişilerde dişlerin görünümünden kaynaklanan estetik kaygıların ortadan kaldırılmasında etkili bir yöntemdir. Porselen lamina dişin doğal görünümüne son derece yakın bir görünümdedir. İnce bir yapıda olmalarına rağmen son derece dayanıklı olan porselen lamina kolay kırılmama özelliğiyle ön plandadır. Aynı zamanda sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemlerden biri olması nedeniyle avantajlıdır.
Porselen Lamina Nasıl Uygulanır?
Kaplama en basit şekliyle hastanın dişlerinin üzerine, görünümlerinin iyileştirilmesi amacıyla yerleştirilen ince kabuklar olarak tanımlanabilir. Porselen lamina tedavisine başlanmadan önce hastanın dişleri değerlendirilir, gerekli görülürse röntgen çekilir. Bir sonraki aşamada hastanın mevcut dişlerinden ölçü alınarak model oluşturma ya da bilgisayar teknolojilerinin yardımıyla dişlerin üç boyutlu görüntüsünü elde etme yöntemi seçilebilir. Bu modeller ya da görüntüler kullanılarak diş laboratuvarlarında diş kaplamaları hazırlanmaktadır. Kaplamaların hazırlanması ortalama 2 ila 3 hafta sürmekle birlikte bu süre kaplama yapılacak olan dişlerin sayısına göre farklılık gösterebilmektedir.
Hastanın dişleri detaylı bir şekilde temizlendikten sonra kaplamalar için en doğru renk tespit edilir. Kaplamaların dişlere kolayca yapışmasını sağlamak için dişin mine tabakası az miktarda aşındırılarak yeniden ölçüleri alınır. Porselen kaplamalar hazırlandığında hastanın dişine kalıcı bir şekilde yapıştırılmadan önce uyumunun gözlenmesi için birkaç gün süreyle geçici olarak yerleştirilir ve hastanın bu şekilde kullanması istenir. Bu sürenin sonunda hasta ile diş hekimi arasında renk ve form konusunda fikir birliğinin oluşması halinde kaplamalar özel bir yapıştırıcı kullanılarak sabitlenir. Daha sonra kaplamalar ışınla kürlenerek sertleşmeleri sağlanır. Fazlalıklar temizlenerek diş parlatılır ve porselen diş tedavisi tamamlanır. Porselen diş kaplama işleminin tamamlandıktan birkaç hafta sonra hasta kontrole çağrılı. Bunun amacı diş etlerinin kaplamaya nasıl bir tepki verdiğini kontrol etmektir.
Porselen Diş Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Porselen diş kaplama tedavisi uygulandıktan sonra hastalar en az bir hafta süre ile aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yiyecekler ve içecekler ile sert ve dişe yapışan yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Porselen diş kaplamalar iyi bir ağız hijyeni sağlanması halinde dayanıklılıklarını uzun süre boyunca koruyabilmektedirler. Eksiksiz bir ağız hijyeninin sağlanabilmesi için aşındırıcı olmayan bir diş macunu ile dişler düzenli olarak fırçalanmalı, günde iki kez diş ipi kullanılmalı ve her diş fırçalamadan sonra ağız gargarası yapılmalıdır.
Porselen diş kaplamaların lekelenme olasılığı son derece düşük olsa da aha uzun ömürlü bir kullanımın söz konusu olabilmesi için asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda kahve, çay ve sigaranın tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır. Dişlere zarar vermesi riski olan darbelerden uzak durulması, sert yiyecekler yenilirken dikkatli olunması özellikle koparma işleminin ön dişlerle yapılmaması porselen kaplamaların ömrünün uzamasını sağlayan etkenlerin başında gelir. Diğer yandan diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler gece koruyucu plağı kullanmayı diş sağlıkları açısından ihmal etmemelidirler.