Sık kullanılan diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş kaplamaların, metal içeren ve içermeyen olmak üzere iki farklı türü vardır. Zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemi olan zirkonyum diş kaplama sağladığı avantajlar dolayısıyla günümüzde en çok tercih edilen diş kaplamalar arasında ilk sırada gelir.
Metal içermeyen zirkonyum, özel fırınlarda oksijenle birleştirilir ve zirkonya seramiğine dönüştürülerek diş kaplama malzemesi olarak kullanılabilir. Dişlerinde çürükler olan ya da daha beyaz ve estetik bir görünüme sahip olmak isteyen kişilere sıklıkla uygulanan zirkonyum diş kaplama tedavisi, estetik özelliklerinden dolayı ön dişlerde yaygın bir şekilde kullanılır.
Zirkonyum diş kaplama fiyatları, kaç dişe zirkonyum kaplama yapılacağı ve uygulama bölgesi başta olmak üzere çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kullanılan malzemenin kalitesi, zirkonyum diş kaplama tedavisini uygulayacak diş hekiminin deneyimi ve tedavinin gerçekleştirileceği kliniğin fiyat politikası gibi etkenler zirkonyum diş kaplama fiyatları belirlenirken göz önünde bulundurulmalıdır.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama tedavisine uygunluk kararı verilmeden önce hasta muayene edilerek dişlerindeki sorunlar belirlenir. Hastanın ihtiyaçları tespit edilip beklentileri dinlendikten sonra zirkonyum diş kaplama tedavisine uygunluk kararı verilirse, öncelikle lokal anestezi uygulanır. Dişler, zirkonyum kaplamalara hazırlanmak için gereken ölçüde küçültülür. Küçültülen dişlerin üzerinden yumuşak malzemeler ya da dijital yöntemler kullanılarak ölçü alma süreci tamamlanır. Renk skalasından faydalanılarak hastayla birlikte diş rengi seçilir. Bu aşamada hastanın istekleri önemli olsa da doğal bir görünümden uzaklaşmamak için doğal diş rengiyle uyumlu renk seçimi yapmaya özen gösterilmelidir.
Zirkonyum diş kaplamalar hazırlanana dek, hastanın bir hassasiyet yaşamasını ve estetik açıdan rahatsız edici bir görünüm oluşmasını önlemek için geçici kaplamalar takılır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 3 ila 5 gün içinde hazırlanır ve hastanın uygunluk vermesiyle birlikte geçici diş kaplamaları çıkarılıp zirkonyum diş kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sırasında özel şeffaf yapıştırıcılar kullanılır. Yapıştırma işleminin verimli olabilmesi için uygulamayı takip eden 30 dakika boyunca herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Özellikleri Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplama hem üst hem alt dişlere uygulanabilir. Ön grup dişlerde estetik görünümü, arka grup dişlerde ise sağlamlığı nedeniyle avantajlı bir prosedür olarak kabul edilir. Zirkonyum diş kaplama özel bir fırınlama işleminden geçirildiği için son derece sağlam yapılıdır. Kırılma, aşınma, çatlama ve korozyona karşı direnci yüksektir. Doğal diş minesi gibi ışığı geçirgen bir yapısı vardır. Işığı geçirme özelliği sayesinde doğal beyaz bir görünüm sağladığı gibi uzun yıllar boyu güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Isı geçirgenliği az olduğu için dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşmasına neden olmaz. Metal destekli kaplamalardan farklı olarak ağızda tat değişimine yol açmaz. Diş eti uyumluluğu yüksek olduğu için ağız kokusunu azaltmasının yanı sıra diş etlerinde koyu bir renk kalmasını önler.
Zirkonyum diş kaplamalarda renk değişimi doğal dişlere oranla çok daha azdır. Metalden kaynaklanan alerjik reaksiyonları önleyen zirkonyum diş kaplamaların yüzeyi parlak ve pürüzsüz olduğu için plak birikimi söz konusu olmaz.
Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü Ne Kadar?
Zirkonyum diş kaplamaların ne kadar süre kullanılabileceği kişi özelinde değişebilir. Bazı hastalar 5 ila 10 yıl süreyle zirkonyum diş kaplamalarını kullanabilirken bazı kişiler ömür boyu konforlu bir kullanım imkanı elde eder. Diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması, ağız ve diş bakım rutininin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi durumunda zirkonyum diş kaplamalar uzun yıllar boyunca kullanılabilirler. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmesi, zirkonyum diş kaplamaların uzun yıllar boyunca kullanılmasını sağlayan önemli etkenlerden biridir.
Hastalara sağlıklı ve estetik açıdan dikkat çekici bir gülümseme kazandırmak için, dişlerde bulunan görsel ve biçimsel bozuklukların estetik kompozit dolgular aracılığıyla giderilmesi bazı durumlarda mümkündür. Estetik kompozit dolgunun yeterli gelmeyeceği durumlarda porselen lamine ve zirkonyum kaplama yöntemleri tercih edilebilir. Porselen lamine kaplama prosedüründe dişin kaplamaya hazırlanması için hiç aşındırma yapılmaz veya minimal düzeyde aşındırma işlemi yapılır. Porselen ya da zirkonyum kaplama tedavi yönteminin uygun görülmesi halinde kalıcı yapıştırma işlemi yapılmadan önce prova yapılır. Prova sırasında hastanın fikri alınır ve gerekli görülürse kaplamalarda birtakım değişiklikler yapılarak son halleri verilir.
Zirkonyum kaplama ve lamine kaplama arasındaki temel fark, uygulama yüzeyinin farklı olması şeklinde tanımlanabilir. Zirkonyum diş kaplama dişi tamamen saran bir yöntem olmakla birlikte lamine diş kaplama yalnızca dişlerin ön yüzeyine uygulanır. Dişin az miktarda inceltilmesiyle yaprak porselen kaplama yöntemi uygulanabilir. Lamine diş kaplama yönteminde her bir diş için ayrı ayrı uygulama yapılır.
Zirkonyum kaplama ve metal kaplama arasındaki fark ise, porselenin destek malzemesinin farklı olması noktasında ortaya çıkar. Zirkonyum diş kaplamada porselenin altında zirkonyum malzeme yer alırken metal kaplamada porselenin altında metal altyapı vardır.