Diş kaplama tedavisinde en etkili sonuçların alınabilmesi için birkaç farklı maddenin kullanılması söz konusudur. Bu maddelerin uygulama aşamaları metal destekli kaplama ve metal desteksiz kaplama olarak ikiye ayrılır. Arka dişlerde estetik olarak çok ciddi bir sorun oluşturmamakla birlikte görünürlüğü çok daha fazla olan ön dişlerde metal destekli kaplamalar kullanılması estetik kaygılara neden olmaktadır. Renk geçirgenliğine sahip olan, beyaz renkli, sıcağa dayanıklı ve dirençli bir madde olan zirkonyum diş hekimliğinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Zirkonyum Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş kaplama, farklı maddeler kullanılarak dişin kaplandığı bir diş hekimliği tedavisidir ve diş kaplama tedavisinde en çok kullanılan maddelerden biri zirkonyumdur. Zirkonyum diş kaplama tedavisine başvurulmadan önce hasta detaylı bir diş muayenesinden geçirilir. Böylece dişteki mevcut hasar ve bu hasarın derecesi tespit edilir. Dişte bulunan sorunun diş kaplama tedavisi gerektirmesi ve diş kaplama tedavisi ile sorunu gidermenin mümkün olması halinde tedavi aşamasına geçilir.
Tedavinin ilk adımında lokal anestezi uygulanarak bölgede uyuşma etkisi sağlanır. Bu sayede hastanın işlem sırasında acı ya da ağrı hissetmesi önlenir. Dişin çevresi ve uçları özel aletler kullanılarak inceltilir. Bu işlemin amacı dişlerin, kaplama işlemi için uygun hale getirilmesidir. Bu sayede dişin üzerine yerleştirilen kaplamanın ağız yapısına göre büyük ve kaba bir görünüme sahip olmasını önlemek mümkün olur.
Ağız içi temizlenip dezenfekte edilerek dişlerin ölçüleri alınır.
Dişler inceltilmiş olduğu için estetik görünümden uzaklaşılması olasıdır. Bu durumun kişinin kendisini rahatsız hissetmesini önlemesi için geçici kaplama kullanılması tercih edilebilir. Hastanın doğal dişlerinin rengi değerlendirilir ve zirkonyum kaplamaların hangi renk olacağı belirlenir. Renk seçilirken hastanın görünümünün doğallığını korumasına özen gösterilmelidir. Zirkonyum dişler hastadan alınan ölçülere uygun olacak şekilde 5 ila 7 gün içinde hazırlanır. Zirkonyum kaplamalar önce dişe geçici olarak yapıştırılır. Bunun nedeni olası bir sorun halinde kaplamayı kolayca çıkarıp düzeltebilmektir. Kontrolün sağlanması için hasta geçici olarak takılan zirkonyum dişlerini 7 ila 10 gün süreyle kullanır. Kullanım sırasında bir sorun yaşanmadığı takdirde zirkonyum diş kaplamalar diş hekimi tarafından kalıcı olarak yapıştırılır. Zirkonyum dişler yapıştırıldıktan sonra ağız ve diş bakımına gereken özen gösterilmeli ve rutin diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır.
Zirkonyum Diş Neden Tercih Edilmeli?
Çeşit olarak tek bir madde olmasına karşın zirkonyumun geniş bir renk çeşitliliği vardır. Ön dişlerde estetik kaygı ön plana çıktığında implant yapılması gereken dişlerde, implant ve protez arasındaki bölgeye doğal bir görünüm kazandırılması amacıyla abutment olarak adlandırılan madde kullanılır ve doğal bir görüntü elde edilmesi hedeflenir.
Zirkonyum diş kaplama, dişlerindeki sorunun giderilmesi için diş kaplama tedavisine gereksinim duyan herkese yapılabilir. Diğer yandan 20 yaşına kadar çene gelişimi söz konusu olduğundan diş eti genişlemesi meydana gelmesi mümkündür. Buna bağlı olarak hastanın gelişim süreci tamamlandıktan sonra zirkonyum kaplama yapılması daha doğru bir adım olarak kabul edilmektedir.
Diş sağlığına ve bakımına gereken özen gösterildiği takdirde zirkonyum diş kaplama uzun yıllar boyunca kulanılabilir. Bu konuda kesin bir zaman diliminden bahsedilmesi söz konusu olmadığı gibi zirkonyum kaplamalar kişiye özeldir. Bu nedenle kullanım şekli, bakımı, aşınma oranı ve doğal dişte meydana gelen tahribat gibi kişi özelinde değişebilen etkenler zirkonyum diş kaplamanın ne kadar süreyle kullanılabileceğini etkileyen faktörlerdir.
Diş kaplamaların kullanılması ile ilgili olarak genel bir yasak ve kural söz konusu değildir. Doğal dişlerin sağlığı açısından sakıncalı olan kabuklu gıdaların dişle kırılması, aşırı sıcak ve soğuk gıdaların, sakız gibi yapışkan gıdaların tüketilmesi aynı şekilde zirkonyum diş kaplamalar için de olumsuz durumlar olarak kabul edilmelidir.
Doğal dişler canlı olduğu için yiyecekler ve içeceklerdeki renklenmeye neden olabilecek maddelerden etkilenmeleri doğaldır. Yapay kaplama olan zirkonyum dişler ise leke ve renk değişimi konusunda yiyecek ve içeceklerin içindeki renklendirici maddelerden etkilenmezler. Bununla birlikte zaman içinde beyazdan sarıya dönüşmeseler bile uzun ömürlü bir kullanım için dikkatli ve temiz bir şekilde kullanılmaları çok önemlidir.
Metal kaplamalar kullanmak dişlere zarar verebilir, diş etlerinde morarmaya ve ağız kokusuna yol açabilir. Bunun yanı sıra zirkonyum, dişle ve diş etiyle uyumlu bir madde olma özelliğine sahiptir. Metal içermemesi nedeniyle alerjik reaksiyona karşı da hasta açısından avantajlı bir malzeme olarak kabul edilir. Diş eti hastalıklarına neden olması riski de yoktur.
Zirkonyum kaplama tedavisi uygulanan dişlerde düşme sorun yaşanması riski son derece düşüktür. Ancak doğal dişin bazı nedenlere bağlı olarak çürümesi halinde dişte incelme ve kırılma yaşanabilir. Bunun sonucunda üstte bulunan kaplama genişleyebilir ve boşluklar oluşabilir. Bu durumda vakit geçirmeksizin diş hekimine başvurulması gerekir.
Doğal diş minesi ışığı geçiren bir yapıya sahiptir. Zirkonyum da ışığı geçirme özelliğine sahip bir madde olduğundan mat bir görünüme oluşmasını önlemektedir. Bu nedenle sık başvurulan diş hekimliği prosedürlerinden biridir.