Zirkonyum kaplama son zamanlarda en çok tercih edilen kaplama türlerinden biridir. Bunun altında yatan temel neden diğer kaplama türlerinden daha doğal bir görünüm elde edilmesini sağlamasıdır.
Estetik tedavi anlayışına öncelik veren diş hekimlerinin öncelikli tercihi olan zirkonyum kaplama uygulamadan sonra doğal ve estetik bir görünüme kavuşmak isteyen hastalar açısından da son derece etkili bir alternatiftir. Diş kaplamalar metal destekli ve metal desteksiz kaplamalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Metal destekli kaplamalara ait uygulamalar sırasında kullanılan desteklerin hastaya kullanım noktasında zorluklar çıkarması söz konusu olabilmektedir.
Metal desteksiz kaplamaların kullanımı daha kolay olup zirkonyum kaplama metal desteksiz kaplamalardan biridir. Zirkonyum kaplamaların diğer bir avantajı diğer porselen kaplamalara göre daha estetik bir görünüm sağlamasıdır. Bu avantajları nedeniyle zirkonyum kaplama diş hekimleri tarafından da hastalar tarafından da giderek daha sık bir şekilde tercih edilmektedir.
Zirkonyum Kaplama Uygulama Süreci Açısından Da Konfor Vadediyor
Zirkonyum kaplamanın uygulama süreci diğer porselen diş kaplamalarıyla benzer aşamalarla ilerler. Bununla birlikte zirkonyum diş kaplama prosedürü mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından hijyenik ortamlarda uygulanmalıdır.
Zirkonyum kaplama prosedürüne başlanmadan önce hastanın diş eti muayenesi yapılır. Bu aşamada hastanın diş etlerinde herhangi bir problem varsa tespit edilir. Zirkonyum kaplama yapılacak hastalarda eğer diş eti kanaması ya da diş eti çekilmesi gibi şikayetler varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Hastanın diş eti zirkonyum kaplama yapmaya uygun olduğunda tedavi süreci başlatılır.
Zirkonyum Kaplama Yapım Aşamaları
Zirkonyum kaplama tedavisinde ilk olarak hastaya lokal anestezi uygulanır. Daha sonra özel aletler kullanılarak hastanın dişlerinde istenilen küçülme sağlanır. Küçültme işlemi ile kaplamanın hastanın ağzına ve dişlerine büyük gelmesi, kullanım aşamasında sorun yaşanması engellenir. Küçültme işlemi yapıldıktan sonra hastanın ağız içi dezenfekte edilerek devam edilir.
Bu işlemler yapıldıktan sonra zirkonyum kaplama için ağız ve diş ölçüleri alınarak kaplama seçilir. Zirkonyum kaplama renginin seçimi hasta ve diş hekimi tarafından yapılır. Önemli olan hastanın doğal diş rengine uygun bir seçim yapılmalıdır. Hastaların kendi diş renklerinden birkaç ton açık kaplamalar tercih edildiğinde doğal bir görünüm elde edilemeyeceği unutulmamalıdır.
Zirkonyum Kaplama Hazırlama Süreci Nasıl Olur?
Diş hekimlerinin aldığı ağız ve diş ölçüsüne göre belirlenen renge göre zirkonyum kaplamalar özel merkezlerde hazırlanır. Zirkonyum kaplamaların hazırlanması ortalama 1 hafta kadar sürer. Bu süreçte hastanın küçük diş görünümünden rahatsız olabileceği durumlarda geçişi bir diş kaplaması kullanılması söz konusu olabilir. Hazırlanan zirkonyum kaplamalar ilk olarak hastanın dişlerine geçici bir yapıştırıcı kullanılarak uygulanır. Geçici kaplama uygulandıktan sonra sıcak ve soğuk hassasiyetinin engellenebilmesi için ince bir koruyucu kaplama yapılır. Ortalama 10 günlük deneme sürecinden sonra hastanın kaplamalarıyla rahat edip etmediği, kaplamaların diş ölçülerine tamamen uyup uymadığı ve herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmadığı tespit edilir. Herhangi bir sorun olmaması durumunda zirkonyum kaplamalar özel bir yapıştırıcıyla kalıcı olarak dişlere yapıştırılır. İşlem tamamlandıktan sonra hasta yılda iki kez kontrole gider. Kontroller sırasında zirkonyum kaplamalar ve yapıştırıcı kontrol edilerek gerekli görülmesi durumunda yapıştırıcı yenilenir.
Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama diş bakımı konusunda doğal dişler ya da diğer kaplama dişler gibi dikkatli olunmalıdır. Doğru ve düzenli bakım yapılması zirkonyum kaplama dişlerin uzun süreli kullanılabilmesi aşamasında son derece önemlidir.
Zirkonyum kaplama diş kullanan kişilerin temel ağız ve diş sağlığına maksimum düzeyde özen göstermesi gerekir. Dişler günde iki kez fırçalanmalıdır. Zirkonyum kaplama dayanıklı bir malzemeden üretilmesine karşın kullanılan maddenin seramik türü olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli ve fırçalama sırasında nazik hareket edilmelidir.
Doğal dişlere yönelik beyazlatma işleminde zaman zaman kullanılan limon suyu asit içerir. Zirkonyum kaplamalara zarar verebileceği için limon suyu ile diş beyazlatma yapılmamalıdır. Aynı şekilde zirkonyum kaplamaların yapısına zarar verebileceği için tuz ve karbonat gibi güçlü maddelerin diş beyazlatma işlemi için kullanımından kaçınılmalıdır.
Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?
Dişler yaş almaya ve çeşitli nedenlere bağlı olarak dayanıklılıklarını ve beyazlıklarını kaybederler. Bunun yanı sıra diş çürükleri ya da kırıkları nedeniyle ağız yapısı sağlığını kaybedebilir. Dişlerin eski sağlığını ve görünümünü kazanabilmesi için estetik diş hekimliği uygulamalarından yararlanılabilmektedir. Bu kapsamda tercih edilen zirkonyum kaplamalar; kalıtsal olarak ya da farklı nedenlerle renk değişikliği oluşan ve beyazlatma yöntemleriyle etkili sonuçlar alınamayan dişlerde tercih edilebilir. Önceden kesilmiş ve metal destekli köprü ya da kaplama uygulanmış dişlerde, diş kırıklarının düzeltilmesinde ve ayrık dişlerde zirkonyum kaplama uygulaması tercih edilebilir. Çarpıklık, eğrilik ya da aşınma nedeniyle dişlerin görünümünden memnun olmayan hastalar için de uygulanabilecek en etkili yöntemlerin başında zirkonyum kaplama gelir.
Zirkonyum diş kaplama fiyatları; kullanılan malzemenin kalitesi, kaç dişe zirkonyum kaplama yapılacağı ve diş hekiminin deneyimi gibi etkenler başta olmak üzere birçok farklı etken değerlendirilerek belirlenir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama, dişlerin üzerinde herhangi bir nedene bağlı olarak ciddi derecede yıpranma, erozyon ya da çürük meydana geldiği durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemi olarak tanımlanabilir. Diş kaplama tedavisi genellikle; zirkonyum porselen, metal destekli porselen ve tam seramik porselen olmak üzere üç farklı alternatifle uygulanır. Dişin ömrünü uzatmada son derece etkili olan diş kaplama estetik açıdan da olumlu sonuçlar alınmasını sağlar.
Daha estetik bir görünüm elde etmek, ağız ve diş fonksiyonlarını daha işlevsel hale getirmek için sıklıkla uygulanan diş kaplama yöntemlerinden biri zirkonyum diş kaplamadır. Zirkonyum diş kaplama yalnızca estetik görünüm açısından değil aynı zamanda sağlık açısından da etkili bir tedavi yöntemi olduğu için giderek daha sık kullanılan bir tedavidir.
Zirkonyum diş kaplama daha çok estetik diş hekimliğinde kullanılan bir prosedürdür. Diş beyazlatma yöntemleri uygulanmasına karşın istenilen beyazlığın elde edilemediği hastalar zirkonyum diş kaplama için en uygun adaylardır. Bunun yanı sıra; ileri derecede diş renklenmelerinde, kalıtsal yapı renklenmelerinin tedavisinde, ayrık, az çapraşık ve dönük diş tedavisinde ortodontik tedavi tercih edilmediğinde, renginde ve yapısında bozulma olan eski dolgularda, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiği tedavisinde zirkonyum diş kaplama kullanılabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Beyaz renkli bir metal olan zirkonyum hastaların ve doktorların son zamanlarda en sık tercih ettiği kaplamalardandır. Çünkü zirkonyum son derece dayanıklı bir metaldir. Her renk dişe uygulanabildiği gibi hastada herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmasına da neden olmaz. Üstelik son derece estetik bir görünüm elde edilmesini sağlar.
Zirkonyum diş kaplama diş etlerinde herhangi bir sorun olmayan hastalara uygulanmalıdır. Aksi bir durum söz konusuysa öncelikle hastanın diş etleri tedavi edilmelidir. Gülme hattı yüksek olan hastalarda gerek görülmesi durumunda diş eti boyları yeniden seviyelendirilmelidir. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin ilk adımında uygulama yapılacak olan dişler ince bir tabaka şeklinde yontulur. Yontulan tabakanın kalınlığı zirkonyum lamine ile bire bir aynı olmalıdır. Gerekli düzenlemelerin ardından dişlerin ölçüleri alınır. Dişlerin 3 boyutlu yapısı bilgisayara aktarıldıktan sonra zirkon bloklardan dişlerin alt yapısı hazırlanır. Dişler zirkonyum oksit bloka aktarılarak son şekilleri verilir. Fırınlandıktan sonra üzerlerine uygun renkteki porselenler eklenir. Özel bir yapıştırıcı kullanılarak zirkonyum diş kaplamalar dişe yapıştırılır.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum her renk dişe uygulanabilen bir madde olduğu için kararmış dişlere sahip olan hastalarda dahi istenilen sonuçların alınmasını sağlar. Işığı geçirebilen bir metal olması nedeniyle zirkonyum diş kaplama yapılan hastaların ön dişlerinde de estetik bir görünüm ve güzel bir gülüş elde edilir. Dayanıklılığı ile ön plana çıkan bir materyal olan zirkonyum diş arka dişlerde de kullanılabilir. Zirkonyumun diğer bir özelliği hastalarda herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmasına neden olmamasıdır. Diğer kaplama çeşitlerinde karşılaşılabilen hassasiyet oluşumu zirkonyum diş kaplamada söz konusu değildir. Hastalar sıcak ve soğuk gıdaları diledikleri gibi tüketebilirler.
Zirkonyum diş kaplama yaptıran hastaların günlük rutin ağız ve diş bakımını yapmaları yeterlidir. Ekstra bir diş bakım rutini oluşturmalarına gerek yoktur. Zirkonyum diş kaplama yapıldıktan sonra hastaların ağız tadı bozulmaz, metal tadı almazlar. Beyaz renkli bir materyal olduğu için zaman içerisinde sararma ya da renk değişimi gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınmaz. İyi bir bakım ve kullanım sayesinde zirkonyum diş kaplama yaklaşık 30 yıl kullanılabilir.
Yapısı gereği doğal diş rengine en yakın kaplamadır. Yumuşak ve sert dokularla etkileşime girmediği gibi insan sağlığına da herhangi bir zararı yoktur. Diş etiyle etkileşime geçmediğinden diş eti morarmalarına neden olmaz. Metal içeren kaplamalarda yaşanan koku sorunu zirkonyum diş kaplamalarda görülmez.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Konforlu Bir Süreçtir
Zirkonyum lokal anestezi altında uygulanan bir tedavi olduğundan hastanın işlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir. Kısa sürede tamamlanan bir tedavi olduğundan hasta tedavi tamamlanana kadar estetik kaygı yaşamadığı gibi tedavinin tamamlanmasıyla günlük hayatına kaldığı yerden devam eder.
Zirkonyum diş kaplama tedavisini takip eden 1 hafta boyunca aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecekler-içecekler tüketilmemeli, sert ve yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır. Zirkonyum diş kaplamaya alışma süresi genellikle 5-10 gün içerisinde tamamlanır. Hastalar bu süre sonunda zirkonyum diş kaplamalarını herhangi bir rahatsızlık hissetmeden, son derece konforlu bir şekilde kullanmaya başlarlar.
Zirkonyum her ne kadar oldukça sert bir materyal olsa da metale göre esnekliği daha azdır. Bu nedenle kırılganlık göstermesi mümkündür. Kırılma direnci ağızda kullanılmasını mümkün kılmakla birlikte çok uzun köprülerin yapımında tercih edilmemektedir. Zirkonyum diş kaplama fiyatları kaplama yapılacak olan diş sayısı, hangi kalitede zirkonyum kullanıldığı, laboratuvar işçiliği ve diş hekiminin deneyimi gibi etkenlere göre belirlenir.