Zirkonyum diş kaplama son derece pratik, konforlu ve etkili bir diş hekimliği prosedürüdür. Bununla birlikte hasta özelinde planlanmayan ve iyi yapılmayan zirkonyum diş kaplamalarda zarar söz konusu olabilir. Buna neden olan kullanılan malzemenin kalitesiz, diş hekiminin deneyimsiz olmasıdır. Hasta özelinde doğru bir şekilde planlama yapılmaması da zirkonyum diş kaplama zararlarına neden olabilir. Bu nedenle alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerinden hizmet alınması, zirkonyum diş kaplama prosedürünün başarısı açısından kritik bir öneme sahiptir. Alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından hasta özelinde planlanan, kaliteli malzemeler ve doğru teknikler ile uygulanan zirkonyum diş kaplama zarara neden olmaz.
Diğer bir önemli konu ise zirkonyum diş kaplamalar yapıldıktan sonra doğru ve düzenli bir bakım uygulanmasıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi ve ağız gargarası kullanılmalıdır. Ayrıca rutin diş hekimi muayeneleri ihmal edilmemelidir. Bu sayede zirkonyum diş kaplamalar herhangi bir zarara neden olmaksızın, uzun süre boyunca sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Zirkonyum Diş Sararır mı?
Zirkonyum diş kaplama pürüzsüz ve kaygan yapılı bir yüzeye sahip olduğu için plak birikimi görülmesi söz konusu değildir. Buna bağlı olarak zirkonyum diş sigara, çay, kahve ve dişlerde renklenmeye neden olabilecek diğer yiyecek ve içeceklerden etkilenmez. Zirkonyum diş sararmaz ve rengi uygulandığı şekilde kalır.
Zirkonyum Diş Nedir?
Son dönemlerde estetik ve protetik tedavilerde sıklıkla kullanılan zirkonyum; yüksek dirençli, renk bütünlüğü sağlayan, alerjik reaksiyonlara neden olmayan ve sıcak – soğuk hassasiyetini ortadan kaldıran doğal bir malzemedir. Son derece estetik ve dayanıklı bir materyal olması sayesinde diş yüzeylerinin kaplamasında sıklıkla kullanılır. Taç ya da kron olarak da adlandırılan zirkonyum diş kaplamanın popülerliğinin altında yatan en önemli nedenlerden biri, estetik protez tedavilerine imkan vermesidir. Aynı zamanda geçirgen ve dayanıklı bir malzeme olması, beyaz renginin estetik açıdan avantaj sağlaması zirkonyum diş kaplamanın çürük dişlerin restorasyonunda kullanılmasına, bunun sonucunda beyaz dişlere ve estetik gülüşlere ulaşılmasına yardımcı olan unsurlardır.
Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kronlarının yapımında beyaz toz seramik bir malzeme olan zirkonyum dioksit kullanılır. Seramik özellikleri ve tek bloktan frezelenmiş olmaları nedeniyle son derece güçlü bir diş protezi olma özelliğine sahiptir. Güçlü metaller kullanılarak yapılanlara göre çok daha ince diş kronlarını zirkonyumla yapmak mümkündür. Yerleştirme için minimum ölçüde sağlıklı diş dokusu çıkarılması gerektiğinden güçlü ancak ince bir kron oluşturulması her zaman için ideal bir seçenek olarak kabul edilir. Çünkü her zaman için hedeflenen, doğal dişleri ve sağlıklı gülüşleri mümkün olduğunca korumaktır.
Zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen diş restorasyonu iki adımda yapılır. Öncelikle diş hekimi sağlıksız dokuyu çıkarıp dişi şekillendirir ve kronun üzerine oturacağı hale getirir. Bu süreç, dişin ne kadar sağlıklı olduğuna bağlı olarak minimum düzeyde sağlıklı doku çıkarılarak tamamlanmaya çalışılır. Ardından hastanın diş ölçüleri alınır. Şekillendirme yapılan dişi korumak için geçici kron yerleştirilir. Alınan ölçülere göre yeni diş kronunun boyutu ve şekli belirlenerek kronların hazırlanması aşamasına geçilir.
Zirkonyum diş kaplamalar hazırlandıktan sonra geçici kron çıkarılıp bölge temizlenir. Zirkonyum kronun dişe yapıştırılmasının ardından gerekli görülen küçük ayarlamalar yapılarak tedavi süreci tamamlanır.
Zirkonyum Avantajları Nelerdir?
Sahip olduğu avantajlar sayesinde zirkonyumun tıbbın farklı alanlarındaki kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. İnsan vücudu zirkonyumu reddetmediği için zirkonyum kronlar nedeniyle komplikasyon, enfeksiyon, ağrı ve alerjik reaksiyon oluşması riski yok denilecek kadar azdır. Zirkonyum kronlar, lekelenme ya da kırılmaların neden olduğu diş hasarlarını giderme noktasında porselene göre daha etkilidir. Ayrıca en şiddetli ısırma ve çiğneme faaliyetlerine direnecek dayanıklılığa sahiptir.
Zirkonyumun diğer bir özelliği sıcağa ve soğuğa karşı dirençli olmasıdır. Ufalanmaya ve çatlamaya karşı olan direnci, zirkonyum diş kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlar. Zirkonyumun hastanın doğal dişleriyle uyum sağlayacak şekilde boyutlandırılması, şekillendirilmesi ve renklendirilmesi mümkündür. Uygulanması için dişten ince bir tabaka çıkarılması yeterlidir. Yarı berrak ve saydam bir görünüme sahip olduğundan hastanın doğal diş rengine en yakın görünümü sağlar.
Zirkonyum Diş Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zirkonyum diş yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra sert ve yapışkan gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Zirkonyum diş kaplama sonrası bazı hastaların bir süre adaptasyon güçlüğü yaşaması mümkün olmakla birlikte bu durum uzun sürmez. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin ardından ağrı hissedilmesi halinde, diş hekiminin reçete ettiği basit ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlayabilir. Diğer yandan bu süreçte zorlanmaya neden olabilecek yiyeceklerden uzak durmak, hastanın konforunu artıran bir unsur haline gelebilir.
Zirkonyum diş kaplamaların kullanım ömrü ortalama 5 ila 15 yıl arasında değişir. Ancak ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmesi halinde bu süreyi 20 yıla kadar uzatmak mümkündür.