Kron, bir dişi ya da diş implantını tamamen kaplayan bir diş restorasyonu şeklidir. Genellikle dişe veya abutmente diş çimentosu ile sabitlenir. Kronlar, yaygın olarak üretilen çeşitli malzemelerden yapılır. Dişlerin mukavemetini veya fiziksel görünümünü arttırmak için diş üzerine kuronlar da yerleştirilebilir.
Zirkonyum kaplamalar günümüzde diş kaplamalarında en çok tercih edilen malzemedir. Zirkonyum, günlük kullanımda aşınma ve yıpranmayı tolere edebilen çok güçlü ve güvenilir bir maddedir. Zirkonyum kuronlar estetik açıdan da daha iyidir çünkü yarı saydamdır ve ışığı benzer şekilde yansıttığı için doğal dişe çok benzer görünür. Bu, özellikle kuronlar ağzın ön tarafındaysa estetik bir görünüm sağlar ve esas olarak kuronun doğal dişler arasına yerleştirileceği durumlarda avantajlıdır.
Zirkonyum kronlar çok güçlü oldukları için korozyona uğramazlar. Genellikle porselen karışımlı metal kronlar kullanıldığında ortaya çıkan siyah diş eti çizgisi olmaz. Zirkonyum kronların ayrıca herhangi bir elektriksel iletkenliği yoktur, bu nedenle hasta sıcak veya soğuk içecek içse bile ağrı olmaz.
Zirkonyum kronlar özellikle ağzın ön kısmındaki dişin üzerine veya doğal bir dişin yanına yerleştirilecekse sıklıkla tercih edilir. Bu da zirkonyum kaplamanın en iyi estetik etkiye sahip olduğunun kanıtıdır. Zirkonyumun sağlamlığı ayrıca metal çerçeveler olmadan kuronların üretilmesini mümkün kılar. Bu zirkonyum kuronları doğal dişlerden ayırt etmeyi imkansız hale getirdiği için oldukça önemlidir.
Zirkonyum kaplamaların en iyi yanı, boyutlarının yanı sıra şekil ve renklerinin de belirlenebilmesi ve böylece hastaların daha doğal bir gülümsemeye kavuşmasını sağlamasıdır. Diş estetiği tedavilerinin diğer formlarından bir diğer avantajı, biyolojik olarak uyumlu olmaları ve dolayısıyla herhangi bir alerjik reaksiyon riskinin olmamasıdır. Nitekim Zirkonyum artık sadece diş hekimliğinde değil genel cerrahide de yaygın olarak kullanılmaktadır
Zirkonyum fiyatları bazı etkenlere göre değişebilse de geleneksel malzemelerden biraz daha pahalı olduğu ifade edilebilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Dayanıklılığı İle Ön Plandadır
Diş hekimleri, kapsamlı tedavi görmüş bir dişi korumak ve kaplamak veya bir implantın üzerine yerleştirmek için mevcut dişlere veya implantlara yapıştırılan kronlara, protez dişlere güvenir. İster bir gülümsemeyi restore etmek ister bir dişi korumak için olsun, bir kron, hastanın genel ağız sağlığı ve esenliğinde önemli bir rol oynayabilir.
Kronlar her biri kendi avantajları ve dezavantajları olan bir dizi malzemeden üretilirler. Seramik, reçine, altın ve paslanmaz çelik, on yıllardır kron yapımında kullanılan en popüler malzemelerden sadece birkaçıdır. Zirkonya diş hekimliği alanında nispeten daha yeni bir malzemedir ve hastaların ve diş hekimlerinin hemfikir olabileceği bir dizi sağlam fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Zirkonyum dioksit, metal zirkonyumdan yapılan bir oksittir. Zirkonyum, diş prosedürlerinde uzun süredir ve çoğunlukla diş implantları için kullanılan temel olan titanyuma benzer özellikler sunan biouyumlu malzemelerden yapılır. Zirkonyum kronlar 2000’li yılların başından beri diş restoratif materyalleri olarak kullanılmaktadır ve o zamandan beri diş hekimleri arasında popülaritesi artmıştır.
Zirkonyum diş kaplama genellikle estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişilere uygulanır. Kronlar, bir dişin görünümünü ve sağlıklı işlevini eski haline getirmekle ilgilenen hastalar için iyi bir seçenektir. Kaplama, dolgu için çok büyük bir oyuğa sahip bir dişi güçlendirmenin bir yolu veya renksiz veya kırık bir dişi gizlemenin bir yolu da dahil olmak üzere çeşitli sorunlar için etkili bir çözüm olarak kullanılabilir. Kronlar hem köprü hem de diş implantları ile eksik dişlerin değiştirilmesinde ve kanallı dişleri korumak için kullanılabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Birçok Yönden Avantajlıdır
Diş hekimliği alanındaki en büyük zorluklardan biri, restoratif prosedürlerin, çiğneme kuvvetlerinin gerektirdiği basınca dayanabilen biouyumlu materyaller kullanmasını sağlamaktır. Zirkonyum, porselen ve diğer kuron türlerinde görülenin 5 katı kadar güç miktarı ile porselene göre çok daha fazla güç sunar. Bu durum zirkonyumu diğer malzemelerden yapılmış kırık, çatlak veya başka bir şekilde kırılmış kron geçmişi olabilecek diş hastaları için mükemmel bir seçim haline getirir. Tırnaklarını ısıran veya dişlerini gıcırdatan, bilinçli olarak veya uyku sırasında olan hastaların tümü, kronların stabilitesi üzerinde bir etki olduğunu görebilirler. Zirkonya, uygulanan bu baskılara daha iyi dayanabilir, bu da gelecekte bu protezler üzerinde ek rekonstrüksiyon ihtiyacının azalması anlamına gelir.
Zirkonyum lekelenmelere karşı kompozit seramik veya akrilik kuronlardan çok daha dayanıklıdır. Bu nedenle, doğal görünümlü bir gülümsemenin öncelikli olduğu hastalar için avantajlıdır.
Koruma sağlamak için doğal dişlerin üzerine takılan diğer kuron türleri, en iyi uyumu elde etmek için dişin bir kısmının çıkarılmasını gerektirebilir. Kaplamalı dişi çevreleyen diğer sağlıklı dişler de kaplama yerine oturmadan önce biraz hazırlık gerektirebilir. Zirkonyum kaplamalar doğal dişin çok fazla çıkarılmasını gerektirmez. Bu, genel diş sağlığının sağlanmasında uzun bir yol kat edebilecek doğal sağlıklı dişlerin çok daha fazla korunması anlamına gelir. Doğal dişin korunması çoğu zaman diş hekimlerinin önceliğidir.
Zirkonyum, insan vücudu ile yüksek bir uyumluluk sunar ve bu materyalin bir dizi tıbbi uygulamada kullanılmasının nedeni budur. Bir hastanın zirkonyuma karşı alerjik bir reaksiyon yaşama olasılığı çok daha azdır.
Zirkonyum diş kaplama;
Dişlerinde kırık, çürük ya da çeşitli hasarlar olan,
Dişlerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşanan renk değişiklikleri diş beyazlatma işlemi ile giderilemeyen,
Diş yapısında çapraşıklıklar bulunan,
Diş eti çekilmesi ve düzensiz diş dizimi nedeniyle dudak kapama sorunu yaşayanlar,
Diş etleri olması gerekenden daha aşağıda ya da yukarıda bulunanlar,
Diş diziminde aşırı kısa ya da aşırı uzun gibi düzensizlikler bulunan,
Daha estetik bir gülümsemeye sahip olmak isteyenler,
Dişlerinin daha temiz ve beyaz görünmesini isteyenler için etkili bir diş hekimliği prosedürüdür.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Klasik porselen köprü uygulamaları ile protezlerin alt yapısını oluşturmakta olan gri metal yerine, beyaz renkli bir alaşım olan zirkonyum maddesinin kullanıldığı diş kaplama zirkonyum diş kaplama olarak adlandırılır. Diş yapımında kullanılan beyaz renkli bir madde olan zirkonyum, saf mineral haliyle değil de zirkonya seramiği haline getirilerek kullanılmakta olup özel fırınlarda işlenerek tasarlanır.
Diş kaplama tedavisi, metal desteksiz ve metal destekli olmak üzere iki farklı formda uygulanır. Metal desteksiz uygulanan zirkonyum diş kaplama, metal destekli diş kaplama uygulamalarına oranla daha doğal ve estetik bir görünüm kazandırmaktadır. Diş ve diş etleri ile daha uyumlu bir tedavi olması nedeniyle zirkonyum diş kaplama prosedürü sonucunda daha doğal ve estetik bir görünüm elde edilmektedir.
Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?
Zirkonyum maddesinin ışık geçirgenliğine sahip yapısı sayesinde zirkonyum diş estetik görünümün önem kazandığı ön dişlerde uygulanabilir. Zirkonyum diş kaplama estetik bir görünüm sağlamasının yanı sıra yüksek gerilme direncine sahip bir madde olması nedeniyle avantajlıdır. Bu sayede zirkonyum kaplama, arka dişlerde uygulama imkanı veren direnciyle öne çıkar. Doğal ve estetik yapısından dolayı zirkonyum diş kaplama hem ön hem arka dişlere uygulanabilir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi yapılacak hastaların dişlerini zirkonyum kaplamaya hazırlamak için 1-2 mm kadar tıraşlama yapılarak diş ya da dişler küçültülür. Diş etinin uygulanacak işlemin gerçekleştirilebileceği dayanıklılığa erişip sağlığını kazanması için beklenmesi gerekebilir. Özel ölçü aletleri kullanılarak zirkonyum kaplama yapılacak dişlerin ölçüsü alınır.
Alınan diş ölçülerine göre ve elbette doğal diş rengiyle uyumlu olacak şekilde alt kısmı zirkonyum ve üst kısmı porselenden bir kaplama hazırlanan mükemmel bir estetik görünüme ulaşılması hedeflenir. Özel yapıştırıcılar kullanılarak zirkonyum diş kaplamaların yapıştırılmasıyla tedavi süreci tamamlanır.
Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları
Zirkonyum diş kaplama uygulamaları; zirkonyum maddesinin özellikleri başta olmak üzere dokularla uyumluluğu, ışık geçirgenliği ve yapısal direnci gibi etkenlere bağlı olarak son dönemlerde giderek artan bir sıklıkta tercih edilmektedir.
Zirkonyum ışık geçirgenliğine sahip bir madde olduğundan doğal diş yapısıyla yüksek uyumluluk sergiler ve doğal bir görünüm oluşmasına yardımcı olur. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin ardından metal alt yapıya sahip porselenlerde alttaki metalin yansımasından kaynaklanarak ortaya çıkan yapay görüntü meydana gelmez.
Zirkonyum dişlerin diş etleri ile uyumluluğu klasik metal alt yapıya sahip porselenlere göre çok daha yüksektir. Bu yüzden klasik metal alt yapılı porselenlerde görülebilen diş eti renklenmeleri, zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanan hastalarda ortaya çıkmaz.
Doku dostu zirkonyum diş kaplama, alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Bu nedenle metal destekli protezlere oranla genel vücut sağlığı açısından çok daha faydalı bir çözüm olarak öne çıkar. 900 – 1200 megapaskallık yüksek dirence sahip oldukları için arka dişlerde de zirkonyum kaplama güvenli bir şekilde kullanılabilir. Hassas bir çalışmanın ürünü olan zirkonyum diş kaplamalar diş yüzeyi ile birebir uyum sağlar. Böylece çürük oluşumunu engellemek ve diş sağlığını korumak mümkün olur.
Neden Zirkonyum Kaplama Tercih Etmeli?
Metal desteksiz kaplama grubunda bulunan zirkonyum diş kaplamanın sağladığı görünüm metal destekli kaplamalara göre çok daha doğaldır. Bu nedenle estetik diş hekimliği kapsamında en çok uygulanan tedaviler arasında ilk sırada gelir.
Zirkonyum kaplamaların ışık geçirgenliği metal destekli kaplamalara göre daha fazla olduğundan diş etlerinde koyu renk oluşması riski yoktur. Metal destekli kaplamalarda ortaya çıkması muhtemel diş eti kenarından siyah renk yansıması gibi sorunlar zirkonyum kaplamalarda görülmez.
Zirkonyumun ışık geçirgenliği özelliğinin sağladığı diğer bir avantaj dişlerde meydana gelebilen mat görüntünün ortadan kalkması, dişlerin doğal haline en yakın görünümün sağlanması yoluyla estetik açıdan tatmin edici sonuçlara ulaşılabilmesidir.