Zirkonyum diş, üretiminde ham madde olarak zirkonyum bulunan diş kaplama türüdür. Zirkonyum hem doğal dişlerin kaplanmasında hem de dental implantlarda kullanılabilir. Bunun yanı sıra direnci yüksek bir malzeme olduğundan diş köprülerinde de zirkonyum tercih edilebilir.
Zirkonyum ilk olarak 1998 yılında Zürih Üniversitesi’nin diş kliniğinde kullanılmış ve o zamandan bugüne giderek artan bir popülariteye sahip olmuştur. Zirkonyum diş kronlarının ve köprülerinin hazırlanmasında metalin yerine mükemmel bir şekilde aldığından sürekli gelişmektedir. Bu sayede metal içermeyen diş hekimliği çözümlerine imkan tanımaktadır.
Zirkoyum kronlar, metal-seramik kronlara göre daha hafif ve yaklaşık %50 daha dayanıklıdır. İnsan vücuduyla tamamen uyumlu olduğu ve metal içermediği için hastada alerjik reaksiyon gelişmesi söz konusu değildir.
Tamamen beyaz olduğu için metal seramik kronlarda olduğu gibi diş etlerinin kenarlarında siyahlık oluşmasına neden olmaz. Zirkonyum kronlar bakteri plaklarının yapılması olasılığını azaltır. Düşük ısı iletkenliğine sahip olduğundan sıcak-soğuk hassasiyetini minimize eder.
Zirkonyum Diş Nedir?
Zirkonyum diş doğal dişe çok yakın sonuçlar alınmasını sağlayan ve metal alt yapılı kaplamalara alternatif olarak geliştirilen bir diş hekimliği tedavisidir. Doğada da bulunan bir madde olan zirkonyum üst düzey dayanıklılığa sahiptir. Bu nedenle çeşitli diş ve gülüş estetiği tedavilerinde sıklıkla kullanılır.
Zirkonyum diş genellikle dişlerinin renginden memnun olmayan hastalara yönelik tedavilerde tercih edilir. Dijital diş hekimliği uygulamalarının gelişmesi sonucunda zirkonyum diş uygulamaları ile elde edilen sonuçların başarısı artmaktadır.
Doku uyumu, uzun süreli kullanım imkanı vermesi ve doğal bir görünüm sağlaması nedeniyle zirkonyum diş kaplama estetik açıdan beklentileri yüksek olan hastalar için oldukça etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Sağladığı kusursuz ve doğal görünümün yanı sıra yüksek kullanım performansı sunduğundan dolayı da avantajlıdır. Akıllı seramik malzeme kullanıldığı için hastanın kendi dişinden ayırt edilmesi pek de mümkün olmayan bir görünüm kazandırır. Zirkonyum diş kaplamanın sağladığı zarif ve doğal görünüm ışık geçirgenliğinden kaynaklanır.
Zirkonyum diş kaplamaların diğer bir avantajı ağız kokusu, tatlarda değişim ve diş eti problemlerine neden olmamasıdır. Yüzeyi pürüzsüz olduğundan diş taşı ve dişlerde lekelenme gibi sorunları minimize eder.
Zirkonyum Diş Çeşitleri
Zirkonyum kaplama
Zirkonyum implant üstü uygulama
Zirkonyum implant üstü all-on-four uygulama
Zirkonyum gülüş tasarımı
Tek diş kaplamalar için zirkonyum tercih edilebildiği gibi implant tedavilerinde de zirkonyum yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Zirkonyum diş kaplama, bleaching yöntemiyle diş renginde istenilen beyazlama elde edilemeyen kişilerin daha estetik görünümlü dişlere kavuşması amacıyla uygulanabilir. Dişlerdeki küçük çapraşıklıkların giderilmesi için de zirkonyum diş kaplamalardan yararlanılabilir. Dişler arasında ayrıklığın (Diastema) olduğu durumlarda, kırık dişlerin onarımında, dişlerdeki çapraşıklıkların ortodontik tedavi uygulanmaksının düzeltilmesi amacıyla ve doldurulamayacak kadar fazla madde kaybı olan dişlerde zirkonyum kaplama yönteminin uygulanması gündeme gelebilir.
Zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak dolgularda meydana çıkan bozulmaların giderilmesi, diş yüzeyindeki yıpranmaların restore edilmesi, arka dişlere kaplama ya da kaplama yapılması için de zirkonyum diş kaplama etkili bir yöntem olabilir. Tüm bunların yanı sıra implant üstü protez uygulamalarında da zirkonyum kaplama sıklıkla tercih edilir.
Metal destekli sistemlere oranla daha yüksek maliyetli olan zirkonyum diş kaplama tedavisinin çok uzun diş köprülerinde ve çok fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda kullanılması tercih edilmez.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama yapılmadan önce dişlerin boyutunun küçültülmesi için biraz tıraşlama yapılır. Zirkonyum diş kaplama rengine karar verilerek dişlerin ölçüleri alınır. Ölçüler kalıpların hazırlanması için laboratuvara gönderilir. Zirkonyum kaplamalar hazır olduğunda özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişlere kalıcı şekilde yapıştırılır.
Zirkonyum Dişlerin Ömrü Ne Kadar?
Zirkonyum diş kaplamaların ömrü kaliteli malzemelerin kullanılması ve iyi bir bakım yapılması durumunda 10 yıldan fazladır. Doktorun uzmanlığı ve rutin kontrollerin aksatılmaması zirkonyum diş kaplamaların ömrünü uzatan etkenler arasında sayılabilir.
Zirkonyum diş kaplamaların uzun süreli kullanılabilmesi için düzenli olarak dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve gargara kullanılmalıdır. Ayrıca 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
Zirkonyum Kaplama Arka Dişlere Uygulanır mı?
Arka öğütücü dişler çiğneme görevini üstlendiklerinden baskıya karşı dirençli olmaları gerekir. Bu nedenle ön dişlere göre bir miktar daha dayanıklı olmalıdırlar. Zirkonyum şeffaf ve ince bir madde olmasına karşın son derece dirençli ve dayanıklı olduğundan arka dişler de dahil olmak üzere tüm dişlere rahatlıkla uygulanabilir.
Zirkonyum diş kaplamalarda birçok farklı renk seçeneği olduğu için hastanın doğal diş rengine en uygun rengin seçilmesi imkanı vardır. Pek çok kişi bembeyaz dişlere sahip olmak istese de ten rengiyle diş renginin uyumlu olması doğal bir görünüm sağlanması noktasında önemlidir. Aksi takdirde güzel bir görünüm yerine göze batan ve estetik görünümden uzaklaşan bir durumla karşı karşıya kalınabilir.