Diş hekimliği prosedürlerinde her geçen gün daha fazla kullanılan zirkonyum, biyo uyumlu ve beyaz renkli bir yarı metal olarak tanımlanabilir. Beyaz renginden dolayı zirkonyum, diş kaplamalarında sıklıkla kullanılır. Zirkonyum kaplamalar çok sert yapıları dolayısıyla bilgisayar destekli üretim sistemlerinden faydalanılarak yapılabilirler.
Zirkonyum dişin, monolitik adı verilen yalnızca zirkonyum bloklar kullanılarak ya da üzerine porselen kaplama yapılarak kullanılması mümkündür. Monolitik zirkonyum kaplamaların dayanıklılığı, üzerine porselen işlenen kaplamalardan daha fazladır. Diğer yandan üzerine porselen işlenen zirkonyum kaplamalar estetik açıdan daha iyi görünürler. Hasta özelinde hangi uygulamanın tercih edileceği yapılan değerlendirmelerin ardından diş hekimi tarafından kararlaştırılmalıdır.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Diş kaplama günümüzde en popüler estetik diş hekimliği uygulamaları arasında yer alır. Uygulamasının pratik ve elde edilen sonuçların estetik olarak tatmin ediciliği nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Daha beyaz ve estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişiler genellikle zirkonyum kaplama nedir sorusuna bir yanıt ararlar.
Zirkonyum dioksit altyapısıyla güçlendirilen porselen diş kaplama yöntemi zirkonyum diş kaplama olarak adlandırılır. Diş kaplamalarını metal içeren kaplama ve metal içermeyen kaplama olarak ikiye ayırmak mümkündür. Zirkonyumun özel yöntemler kullanılarak oksijenle birleştirilmesi sonucu ortaya zirkonya seramiği çıkar ve bu seramik diş kaplamalarında kullanılır.
Sağladığı avantajlar dolayısıyla zirkonya seramiği diş kaplamalarında kullanımı en çok tercih edilen materyaller arasında yer alır. Genel olarak dişlerin çürük bulunan, kanal ya da dolgu tedavisi uygulanmış kişilere veya daha beyaz, daha estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişiler zirkonyum kaplama tedavisinden optimum fayda sağlarlar. Estetik olarak arzu edilen görüntüyü sunması nedeniyle zirkonyum kaplama özellikle ön dişlerde kullanılır. Eksik diş bölgeleri ile diş yüzeyine kolayca uygulanan zirkonyum kaplama diş etleriyle uyum sorununa neden olmaz.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama hasta özelinde planlanan ve diş hekimleri tarafından konforlu bir şekilde uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Öncelikle hastaya diş muayenesi yapılır ve hastanın dişlerinde hangi sorunların olduğu tespit edilir. Tespit edilen sorunları gidermek için uygulanması gereken tedaviler ve hangi dişlere zirkonyum kaplama yapılacağı belirlenir.
Zirkonyum kaplama tedavisi lokal anestezi altında uygulanır. Başlamadan önce uygulama bölgesine lokal anestezi yapılır. Zirkonyum kaplama tedavisinin uygulanacağı dişler uygun boyuta getirilmek için küçültülür. Daha sonra yumuşak malzemeler ya da dijital yöntemler kullanılarak dişlerin ölçüsü alınır. Renk skalası arasından hastanın beğenisine göre renk seçimi yapılırken doğal diş rengiyle uyum sağlama konusunda özenli davranılması önemlidir.
Zirkonyum diş kaplama her hasta özelinde üretilir. Zirkonyum diş kaplama tedavisi süresince hastanın dişlerinde hassasiyet oluşmasını önlemek ve estetik bir görünümü korumak için geçici diş kaplamaları takılır. Zirkonyum diş kaplama hazırlandıktan sonra geçici dişler çıkarılarak yerlerine zirkonyum kaplamalar özel şeffaf yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılır. Böylece zirkonyum diş kaplama tedavisi tamamlanır.
Zirkonyum Diş Kaplama Özellikleri
Zirkonyum kaplama hem vücutla uyumlu hem dayanıklı olması nedeniyle son yıllarda en çok tercih edilen ve metal içermeyen kaplama çeşidi olma özelliğine sahiptir. Zirkonyum diş kaplamalar özel bir teknik kullanılarak üretildikleri için son derece sağlam yapılıdırlar. Korozyona karşı yüksek dirence sahip olan zirkonyum diş kaplamalar doğal diş minesine benzeyen, parlak ve ışık geçirgen bir yapıya sahiptirler.
Metal yapı içermeyen zirkonyum diş kaplamalar diş etine uyum sağlamaları nedeniyle son derece avantajlıdırlar. Isı geçirgenliği düşük olduğu için sıcak ya da soğuk hassasiyetine yol açmazlar. Ayrıca zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanan hastaların ağızlarında tat değişimi görülmez.
Zirkonyum Diş Kaplama Kimlere Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama tedavisi temelde, dişlerinin görünümünü beğenmeyen, daha beyaz ve daha estetik dişlere sahip olmak isteyen kişilere uygulanabilecek bir prosedürdür. Zirkonyum diş kaplama 18 yaşını doldurmuş ve gelişim çağını tamamlamış kişilere uygulanabilir. Bunun nedeni 18 yaşını ve gelişim sürecini tamamlamamış kişilerde çene gelişiminin devam etmesidir.
Dişlerinde çürükler, kırıklar, renk değişiklikleri, çarpıklık olan, dişleri arasında boşluklar bulunan, diş eti çekilmesi sorunu yaşayan, kuron – köprü tedavisi görmüş ve diş beyazlatma işleminden fayda sağlayamayan kişilere zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanabilir.
Zirkonyum Kaplama Kalıcı mı?
Zirkonyum kaplama ömrü kişi özelinde çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Ortalama 10 ila 15 yıl kullanılan zirkonyum diş kaplamalar bazı noktalara dikkat edilmesi halinde çok daha uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Zirkonyum diş kaplamaların kullanım ömrünün uzatılması için rutin diş hekimi muayenelerini aksatmamak, düzenli bir ağız ve diş bakım rutini uygulamak olmazsa olmazdır. Ayrıca zirkonyum diş kaplama tedavisini uygulayan diş hekiminin uzmanlığı ve deneyimi çok önemlidir. Zirkonyum diş kaplama tedavisi konusunda uzman ve deneyimli diş hekimleri her hasta özelinde planlama yapmakta ve planladıkları tedavileri doğru tekniklerle uygulayarak başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, zirkonyum kaplama tedavisini uygulayacak diş hekiminin ve uygulama yapılacak diş kliniğinin özenle seçilmesi olmalıdır.