Zirkonyum diş kaplama estetik diş hekimliği kapsamında en sık tercih edilen uygulamalardan biridir. Zirkonyum diş kaplama doğal diş görünümüne ve ışık geçirgenliğine sahip malzemelerden üretilir. Ön ve arka dişlerde kullanıma uygun olan zirkonyum diş kaplama aynı zamanda yüksek gerilme direnci nedeniyle avantajlıdır. Doku uyumu, estetik görünüm, doğallık ve sağlamlık konusunda üst düzey kalitede olan zirkonyum kaplama en iyi alaşım olarak kabul edilmektedir.
Zirkonyum diş aynı zamanda metal alerjisi olan kişiler için de en iyi tedavi alternatiflerinden biri olarak kabul edilir. Estetik ve sağlıklı bir çözüm olan zirkonyum diş hastalara fonksiyonel diş yapısı kazandırdığı gibi etkileyici bir görünüme sahip olma imkanı da verir.
Zirkonyum kaplama ne kadar dayanır gibi sorular zirkonyum diş yaptırmayı düşünen kişiler tarafından en çok merak edilen noktalardan biridir. Zirkonyum diş yapısal özellikleri nedeniyle uzun yıllar güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilse de zirkonyum diş ömrü kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Zirkonyum dişler son derece sağlamdır ve çürümezler. Doğru ve düzenli bakım yapıldığı durumlarda uzun yıllar boyu zirkonyum dişlerin sağlıklı bir şekilde kullanılması mümkündür. Eğer gerekli bakım sağlanmazsa taç erimesi ya da taç altında bozulma gibi sorunlar yaşanması olasıdır. Bu nedenle zirkonyun diş kaplama tedavisi en kaliteli malzemeler kullanılarak bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmeli sonraki süreçte de hasta tarafından ağız ve diş sağlığı konusunda gereken özen gösterilmelidir.
Zirkonyum Diş Uzun Yıllar Kullanılabilir
Zirkonyum diş kaplama ömrü; kullanılan malzeme, uygulama yapılan dişin konumu, kron için hazırlama sırasında zarar gören diş sayısı, ısırma kuvvetleri ve hijyen uygulamaları gibi bazı faktörlerden etkilenebilir. Aynı zamanda zirkonyum dişlerin hazırlandığı diş laboratuvarlarındaki teknisyenlerin becerileri ve kullandıkları teknikler de zirkonyum diş kaplamanın ömrü ve estetik görünümü üzerinde etkilidir. Zirkonyum diş için kullanılan bloklar ne kadar kaliteliyse kullanım süresi de o kadar uzun olacaktır.
Zirkonyum dişlerin uzun süreli ve konforlu bir şekilde kullanılabilmesi için düzenli fırçalamaya, diş ipi ve gargara gibi yöntemlere başvurmaya özen gösterilmelidir. Zirkonyum diş ömrünün uzatılması için rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı ve genel ağız sağlığına maksimum düzeyde özen gösterilmelidir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Uygulanır?
Zirkonyum diş kaplama hem hasta hem diş hekimi açısından konforlu bir diş hekimliği prosedürü olarak kabul edilir. Zirkonyum diş kaplama yapılırken öncelikle uygulanacak tedavinin kapsamı belirlenir. Hastanın ağız içi fotoğraflanarak dijital ortama fotoğrafların aktarımı sağlanır. Kişi özelinde yapılan incelemelerin ardından zirkonyum kaplama yapılacak dişler, dişlerin boyutu ve renk seçimi yüzle uyumlu ve doğal olacak şekilde belirlenir.
Dişlerin ölçüsü dijital ortamda alındıktan sonra alınan ölçülere göre zirkonyum diş kaplamalar laboratuvar ortamında hazırlanır. Zirkonyum dişler hazır olunca dişlerin yüzeyleri şerit şeklinde olmak kaydıyla az miktarda törpülenir. Bu sayede zirkonyum kaplama yapıştırıldığında diş yüzeylerinde herhangi bir pürüz olması engellenebilir. Törpüleme işleminden sonra şeffaf zirkonum maddesi özel bir yapıştırıcı kullanılarak doğal dişin üzerine sabitlenir. Sabitleme işlemi son derece titiz bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde doğal bir görünüm elde edilmemesi gibi istenmeyen durumlar yaşanması riski vardır.
Zirkonyum Diş Çabuk Kırılır mı?
Son derece dirençli ve dayanıklı bir madde olmasına karşın bazı etkenlere bağlı olarak tıpkı doğal dişler gibi zirkonyum diş kaplamaların da hasar görmesi riski vardır. Zirkonyum dişlerin zarar görmemesi için sert ve kabuklu yiyeceklerin dişle kırılmasından kaçınılmalıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıkların zirkonyum dişlere zarar verme riski bulunduğu unutulmamalıdır.
Zirkonyum kaplama dişe özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırıldığından dişten düşmesi ya da yerinden oynaması gibi sorunlar yaşanmaz. Bu sayede zirkonyum diş kaplamaların doğal dişler gibi konforlu bir şekilde kullanılması mümkün olur.
Zirkonyum diş, yapımında kullanılan maddenin özelliği gereği leke oluşumuna karşı duyarlı olarak bilinir. Kaygan bir yüzeye sahip olduğundan kahve, çay, sigara gibi dişlerde renklenmelere neden olan maddeler zirkonyum diş kaplama üzerinde olumsuz etkilere yol açmaz. Diğer yandan zirkonyum diş yapısı gereği tartar oluşumuna da izin vermeme özelliğine sahiptir. Zirkonyum diş yüzeyinin her zaman için temizliğini ve beyazlığını koruması estetik kaygı taşıyan hastalar açısından son derece önemli bir avantaj haline gelmektedir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi sırasında dişe çok küçük dokunuşlar yapılıyor olması nedeniyle hastanın konforunda bir azalma yaşanmaz. İşlemlerin lokal anestezi altında gerçekleştirilmesi acı ve sızı hissedilmesini önler. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin hasta açısından en basit diş hekimi açısından ise en çok titizlik gerektiren kısmı yapıştırma aşaması olmaktadır.
Zirkonyum diş kaplamaların ömrü ortalama 5 ila 15 yıl arasında değişmekle birlikte bu sürenin kullanılan malzemenin kalitesi ve hastanın kullanım özellikleri gibi faktörlerden etkilenebileceği göz ardı edilmemelidir. Düşük kalitede malzemeler kullanılması halinde zirkonyum diş kullanım süresi daha kısa olacaktır.