Zirkonyum diş kaplama bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılmasıdır. Ağız gargaraları dilerin beyazlığını korumada da etkili ürünler olduğundan günde iki kez gargara kullanılabilir.
Zirkonyum diş kaplamalar fırçalanırken nazik hareketlerle ve hafifçe fırçalamaya özen gösterilmelidir. Monolitik zirkonyumlar biraz daha mat görünümlü bir yüzeye sahip olduğundan daha uzun ya da daha sert fırçalamanın rengin açılmasını sağlayacağı düşünülmemelidir.
Kaplama dişlerin etkili bir şekilde temizlenmesi için manuel ya da elektrikli diş fırçaları kullanılabilir. Bununla birlikte bakım sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar göz ardı edilmemelidir. Düzenli olarak aşındırıcı özelliğe sahip diş macunlarının kullanılması halinde kaplama yüzeylerinin çizilmesi riski vardır. Dişlerin fırçalandığı sırada aşırı basınç uygulanması diş etlerinin incelmesine ve diş eti sorunları yaşanmasına neden olabilir. Aynı şekilde kullanılan diş fırçasının sert kıllı olması da diş etlerinde zarara yol açabilir. Kaplamaların kırılmasını önleme için zarar vermesi olası sert yiyecekler tüketilmemesi de önemlidir.
Kaplama dişlerde diş ipi kullanımı doğal dişlerde yapılan uygulamadan farklı değildir. Yeterli uzunlukta diş ipi koparıldıktan sonra iki elin işaret parmağına birkaç tur dolanır. Başparmakla tutularak iki dişin arasındaki boşluktan kaydırılır ve diş eti sınırına kadar getirilir. Komşu iki dişin her iki yüzeyi nazikçe temizlenir. Diş ipi kullanılabilmesi için kaplamalar tek tek takılmış olmalıdır. Eğer kaplamalar bitişikse diş ipi kullanılması söz konusu olamaz.
Zirkonyum Kaplamaların Ömrü Nasıl Uzatılır?
Kaplamalar yalnızca besinleri normal bir şekilde çiğnemeye yardımcı olmasının yanı sıra gülümsemeyi geliştirmede de önemli bir rol üstlenir. Ancak kaplamaların uzun zaman ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Pek çok kaplama doğru hastaya, doğru tekniklerle ve doğru malzemeler kullanılarak uygulanıldığı takdirde uzun yıllar kullanılabilir. Yine de kaplamaların ömrü ağız ve diş hijyenine ve ağız bakımı alışkanlıklarına bağlıdır. Bu nedenle dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipinin kullanılması ihmal edilmemelidir. Ağız içi de antibakteriyel bazlı gargaralar kullanılarak durulanmalıdır.
Dişlerin özellikle uyku sırasında sıkılması ya da gıcırdatılması kaplama dişlere en çok zarar veren durumların başında gelir. Gece koruyucusu olarak adlandırılan ürünler tutucuya benzer bir şekilde çalışır. Alt ve üst dişlerin birbiriyle temasını engelleyerek kaplama dişlerin zarar görmesini engeller.
Tırnak yeme, buz çiğneme, kalem kemirme ya da dişlere zarar verebilecek sert gıdaları tüketme gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Diş hekiminin düzenli olarak ziyaret edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu sayede zirkonyum ya da farklı diş kaplamalarda karşılaşılması olası bir hasarın erken tespit ve tedavi edilmesi mümkün olabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Özellikleri
Zirkonyum diş kaplamalar, metal destekli kaplamalara göre daha fazla ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu sayede diş etlerinde koyuluk oluşması ve ilerleyen dönemlerde genellikle metal kaplamalı porselen dişlerde görülen diş etinin kenarından siyah renk yansıması gibi istenmeyen durumlar meydana gelmez.
Zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği metal destekli porselenlerin dişlerde oluşturduğu mat görüntüyü giderir. Sonuç olarak dişlerin orijinal haline en yakın görünümü elde etmesi mümkün olur. Ortaya çıkan şeffaf, sağlıklı ve doğal görünüm estetik açıdan daha iyi bir görünümün temelidir.
Zirkonyum kaplama diş sağlığı açısından da son derece faydalı bir seçimdir. Bunun nedeni zirkonyum kaplamaların diş etleriyle yüksek uyumluluğa sahip olmasıdır. Ayrıca zirkonyum diş kaplama yapılan dişlerin çevresinde diş eti hastalığı görülme olasılığı diğer metal destekli kaplamalara oranla daha azdır.
Zirkonyum kaplamalar sıcak ve soğuk hassasiyetine neden olmaz. Metal içermediğinden metal alerjisi olan hastalarda da rahatlıkla kullanılabilir. Diş yüzeyinde sigara içme ya da farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilecek lekelenmeler zirkonyum ile minimize edildiği gibi ağızda tat değişikliği de oluşmaz.
Zirkonyum diş kaplama doğal görünümlü olduğundan yapay bir görünüme neden olmaz ve çok sağlamdır. Korozyona karşı direnci yüksek olan zirkonyum diş kaplama oksitlenmeye karşı sağlam ve dirençli olmasıyla da ön plandadır. Renk değiştirmeyen zirkonyum diş kaplamalar pürüzsüz ve kaygan bir porselen yapılı yüzeye sahip olduklarından plak birikimi olmaz.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama tedavisinde öncelikle dişlerde gerekli küçültme sağlanır. Özel yöntemlerle ölçüler alınır. Dişin doğal rengine en uygun renkte olmak kaydıyla laboratuvarda zirkonyum altyapı ve üzerine porselen üstyapı yapılır. Klinik ortamında ağıza uyumlandırıldıktan sonra özel yapıştırıcılarla dişe sağlam ve kalıcı bir şekilde yapıştırılarak tedavi prosedürü tamamlanır.
Zirkonyum tedavisinde dişlerin uygulamaya hazır hale getirilmesi için kesilmesi lokal anestezi altında gerçekleştirildiğinden ağrı ya da acı hissedilmez. Nadir olmakla birlikte hafif bir hassasiyet oluşabilir. Provaların ardından dişler kalıcı olarak yapıştırılınca süreç ağrısız bir şekilde tamamlanır.
Doku dostu bir malzeme olan zirkonyumla gerçekleştirilen diş kaplama tedavisi öncesinde farklı diş hekimliği tedavi prosedürleri uygulanması gerekmediği takdirde tedavi ortalama 1 hafta içinde tamamlanır.