Son zamanların en çok tercih edilen kaplama türlerinin başında zirkonyum kaplama denilir. Bunun en önemli nedeni zirkonyum kaplamanın diğer kaplama türlerine oranla daha doğal bir görünüm sunmasıdır.
Hem hastalar hem diş hekimleri için estetik kaygıların ön planda olması sonucunda zirkonyum kaplama giderek daha sık tercih edilmektedir. Hem doğal hem estetik görünümü bir arada sunması zirkonyum dişlerin en önemli avantajlarından biri olarak kabul edilir. Günümüzde kullanılan diş kaplamaların metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere iki farklı türü vardır. Metal destekli kaplamaların da kendi içlerinde birtakım avantajları olmasına karşın kullanım aşamasında hastanın bazı zorluklarla karşı karşıya kalması söz konusu olabilmektedir.
Zirkonyum kaplama metal desteksiz kaplama sınıfına girer ve metal desteksiz kaplamalar kullanım kolaylığı ile ön plana çıkar. Zirkonyum dişlerin önemli bir diğer avantajı porselen diş kaplamalarına oranla daha estetik bir görünüm elde etme imkanı vermesidir. Sağladığı tüm avantajlar göz önünde bulundurulduğunda zirkonyum dişlerin hastalar ve diş hekimleri tarafından neden bu kadar sık tercih edildiği net bir şekilde anlaşılabilmektedir.
Zirkonyum Tüm Dişlere Uygulanabilir
Zirkonyum diş ağızda bulunan ön ve arka dişlere uygulanabilir. Uygulama süreci porselen diş kaplama sürecine benzer bir şekilde ilerlemekle birlikte alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerinin hijyenik ortamlarda gerçekleştirmesi gereken bir prosedür olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Zirkonyum diş yapım sürecinin ilk adımı hastaya detaylı bir diş ve diş eti muayenesi yapılmasıdır. Eğer diş etlerinde herhangi bir sorun olduğu tespit edilirse ilk olarak diş eti çekilmesi ya da diş eti kanaması gibi sorunlar giderilmelidir. Zirkonyum tedavisine ancak hastanın diş etleri zirkonyum kaplama yapmaya uygun hale geldiğinde başlanabilir.
Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş tedavisi lokal anestezi altında yapıldığından hastanın tedavi sırasında acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir. Hastanın dişlerine lokal anestezi uygulandıktan sonra özel aletler kullanılarak küçültme işlemi yapılır. Bu sayede zirkonyum kaplamanın ağza ve dişlere büyük gelmesi buna bağlı olarak kullanım aşamasında sorun yaşanması gibi riskler ortadan kaldırılmış olur. Küçültme işlemi tamamlandıktan sonra ağız içi dezenfekte edilir ve gerekli sterilizasyon sağlanır.
Bu adımlar tamamlandıktan sonra ağız ve diş ölçüleri alınır, kullanılacak olan zirkonyum kaplama seçilir. Zirkonyum kaplamanın hangi renk olacağı hastanın ve diş hekiminin ortak kararıyla belirlenir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta seçilen diş renginin hastanın doğal diş rengi ile uyumlu olmasıdır. Eğer hastanın doğal diş rengi ile uyumlu zirkonyum diş kaplama rengi seçilmezse doğallıktan uzak bir görünüm elde edilmesi riskiyle karşı karşıya kalınabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Hazırlanır?
Zirkonyum kaplamalar diş hekimlerinin aldığı ağız ve diş ölçülerine uygun olacak şekilde aynı zamanda belirlenen renkte ortalama 1 haftalık bir süre içerisinde hazırlanır. Hasta zirkonyum diş kaplamalar hazır olana kadar dişlerinin küçük görünümünden rahatsız olabileceğinden bu süre içerisinde geçici diş kaplaması kullanılması gündeme gelebilir. Hastadan alınan ölçülere göre hazırlanan zirkonyum diş kaplamalar ilk aşamada geçici bir yapıştırıcıyla dişlere uygulanır. Geçici kaplama yapıldıktan sonra ince bir koruyucu kaplama yapılarak dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyeti yaşanması önlenir. Yaklaşık 10 günlük bir deneme süreci tamamlandıktan sonra kaplamaların diş ölçülerine tamamen uygun olup olmadığı, hastanın zirkonyum diş kaplamalarıyla rahat edip etmediği ve bir sorun yaşayıp yaşamadığı belirlenir. Herhangi bir sorunlar karşılaşılmaması halinde özel bir yapıştırıcı kullanılarak zirkonyum diş kaplamalar kalıcı şekilde dişlere yapıştırılır. Zirkonyum diş kaplama yapıldıktan sonra hastanın yılda iki kez diş hekimi muayenesine girmesi gerekir. Diş hekimi rutin kontroller sırasında zirkonyum kaplamaları ve yapıştırıcıları kontrol eder. Gerekli görülmesi halinde yapıştırıcının yenilenmesi söz konusu olabilir.
Zirkonyum Diş Tedavisi Konforlu Bir Süreçtir
Zirkonyum diş tedavi ve kullanım noktasında konfor sağlayan bir diş hekimliği prosedürüdür. Zirkonyum diş yapıldıktan sonra diş bakımı konusunda gerekli özen gösterilmelidir. Düzenli ve doğru diş bakımı yapılması durumunda zirkonyum dişler uzun süreli olarak kullanılabilmektedir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi gören kişiler temel ağız ve diş sağlığı konusunda gereken özeni göstermelidir. Dişler günde iki kez fırçalanırken aynı zamanda diş ipi kullanımı da ihmal edilmemelidir. Zirkonyum diş son derece dayanıklı bir malzemeden üretilir. Bu nedenle dayanıklılığı yüksektir. Ancak neticede seramik türü bir madde olduğundan fırçalama işlemi nazik hareketlerle yapılmalıdır.
Doğal dişlerde zaman içerisinde meydana gelen renklenme ve lekelenmelerin giderilmesi için zaman zaman kullanımı tercih edilen limon suyu, asit içeren bir maddedir. Bu asit zirkonyum diş kaplamalara zarar verebileceğinden limon suyu ile diş beyazlatma tercih edilmemelidir. Bunun yanı sıra tuz ve karbonat gibi güçlü maddeler de zirkonyum diş kaplamaların zarar görmesine neden olabileceğinden diş beyazlatma amacıyla kullanılmamalıdır.
Zirkonyum diş kaplama diş çürükleri, kırkları, renk değişikliği, Diastema gibi pek çok farklı sorunun tedavisinde kullanılabilen bir yöntemdir.