Diş kaplama tedavisinde uygulanan birkaç farklı madde olmakla birlikte uygulanma aşamaları metal destekli kaplama ve metal desteksiz kaplama olarak iki türlüdür. Arka dişlerde çok fazla önemsenmemekle birlikte görünür haldeki ön dişlerde metal destekli kaplama kullanılması estetiği bozar. Aynı zamanda diş eti sağlığı açısından avantajlı bir yapıya sahip bulunmaktadır.
Zirkonyum renk geçirgenliği olan, sıcağa dayanıklı, beyaz renkli ve dayanıklı bir madde olarak diş hekimliğinde sıklıkla kullanılır.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Diş kaplama farklı maddeler kullanılarak gerçekleştirilen bir diş hekimliği tedavisidir. Bunlardan biri zirkonyum diş kaplamadır.
- Diş hekimi muayenesi ile dişteki mevcut hasar belirlenir. Eğer dişte bulunan sorun, diş kaplama tedavisi gerektiriyorsa diş hekimi koltuğunda müdahalede bulunulur.
- Lokal anestezi yapılarak bölgenin uyuşması beklenir.
- Özel aletler kullanılarak dişin çevresi ve uçları inceltilir.
- Böylece diş kaplama işlemine uygun hale getirilir. Dişin üzerine yerleştirilecek kaplamanın kaba ve ağız yapısına göre büyük bir görünüm sergilemesi önlenebilir.
- Ağız içi temizlenerek dezenfekte edilir ve dişlerin ölçüleri alınır.
- Dişler inceltildiğinden estetikten uzak bir görünüm ortaya çıkacağından bu aşamada geçici kaplamalar kullanılabilir.
- Doğal dişlerin rengi değerlendirilerek zirkonyum kaplamaların rengi seçilir.
- Renk seçimi sırasında hastanın görüşü de alınmakla birlikte doğal görünümden uzaklaşılmamasına özen gösterilmelidir.
- Zirkonyum dişler alınan ölçülere göre 5 ila 7 gün içinde hazırlanır.
- Hazırlanan zirkonyum diş kaplamalar dişlere geçici olarak yapıştırılır. Bunun nedeni herhangi bir sorun halinde kaplamanın kolayca çıkarılıp düzeltilebilmesidir.
- Geçici olarak takılan zirkonyum kaplamalar hastanın ağzında 7 ila 10 gün boyunca değerlendirilir. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde zirkonyum diş kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılır.
- Daha sonra düzenli aralıklarla diş hekimi muayenesine gidilmesi gerekir.
Zirkonyum Abutment Nedir?
Zirkonyum çeşit olarak tek bir madde olmasına karşın yalnızca renk konusunda çeşitlilik verir. Uygulamanın adı ise zirkonyum abutmenttir. Ön dişlerde estetik kaygı önemli olduğundan implant yapılması gereken dişlerde, implant ve protez arasındaki bölgeye doğal bir görünüm kazandırılması için abutment olarak adlandırılan madde kullanılarak görüntünün doğal kılınması amaçlanır.
Dişlerindeki sorunun giderilmesi için diş kaplama tedavisine gereksinim duyan herkese zirkonyum diş kaplama yapılabilir. Bununla birlikte 20 yaşına kadar çene gelişimi söz konusudur ve diş eti genişlemesi meydana gelebilir. Buna bağlı olarak hastanın gelişim süreci tamamlandıktan sonra zirkonyum kaplama yapılması önerilir.
Diş sağlığına ve bakımına gereken özenin gösterilmesi halinde zirkonyum diş kaplamanın uzun yıllar boyunca kulanılması mümkündür. Bu konuda kesin bir zaman diliminden bahsedilmesi söz konusu olmamakla birlikte zirkonyum kaplamalar kişiye özel olduğundan kullanım şekli, bakımı, aşınma oranı ve doğal dişte meydana gelen tahribat gibi etkenler zirkonyum diş kaplamanın ne kadar süreyle kullanılabileceğini etkiler.
Diş kaplamalar için genel bir yasak ve kural bulunmaz. Doğal dişler açısından sakıncalı olan kabuklu gıdaların dişle kırılması, aşırı sıcak ve soğuk gıdaların, sakız gibi yapışkan gıdaların tüketilmesi zirkonyum diş kaplamalar için de olumsuz durumlar olarak değerlendirilir.
Doğal dişler canlı olduğundan yiyeceklerden ve içeceklerden etkilenmesi doğaldır. Ancak yapay kaplama olan zirkonyum dişlerin leke ve renk değişimi konusunda etkilenmesi söz konusu değildir. Bu nedenle zaman içinde beyazdan sarıya dönüşmeseler de dikkatli ve temiz bir şekilde kullanılmaları çok önemlidir.
Metal kaplamalar kullanmak dişlere zarar verebileceği gibi diş etlerinde morarmaya ve ağız kokusuna neden olabilir. Bununla birlikte zirkonyum dişle ve diş etiyle uyumlu bir maddedir. Metal içermediğinden alerjik reaksiyona karşı da hasta açısından avantajlıdır. Diş eti hastalıklarına neden olması da söz konusu değildir.
Zirkonyum kaplama yapılan dişlerde düşme sorun yaşanması düşük bir ihtimaldir. Ancak doğal diş bazı nedenlere bağlı olarak çürüse dişte incelme ve kırılma yaşanabilir. Bu da üstte bulunan kaplamanın genişlemesine ve boşluklar oluşmasına neden olabilir. Bu durumda diş hekimine başvurulmalıdır.
Zirkonyum Kaplamanın Avantajları
Doğal diş minesinin ışığı geçiren bir yapısı vardır. Zirkonyum da ışığı geçirme özelliğiyle mat bir görünüm oluşmasını önler.
Diş kaplama işleminde doğal bir görüntü elde edilmesi için inceltme ve kesme işlemine daha fazla ihtiyaç duyulurken zirkonyum kaplamada inceltme ve kesme işlemine daha az gerek duyulur.
Dişteki hassasiyetin minimize edildiği zirkonyum kaplama diş ve diş eti ile uyumludur. Diş altına uygulanan metal kaplamalarda diş eti uyumsuzluğu daha fazla olmakla birlikte zirkonyum kaplama diş etine zarar vermez.
Kaplama sonrasında, metal kullanımına bağlı olarak diş eti çevresinde morumsu renkler oluşması riski bulunmakla birlikte zirkonyum kaplamada bu rengin oluşması söz konusu değildir.
Metal bulunan kaplamalarda diş altı metal kaynaklı alerjik reaksiyonlar gelişebilirken zirkonyum kaplamada metal olmadığından bu sorun yaşanmaz.
Ağız bakımının doğru ve eksiksiz yapılmasının da etkisi olmakla birlikte zirkonyum kaplamada hemen hemen hiç renk değişimi görülmez. Ayrıca ağızda tat değişimi ve koku yaşanmaz. Diş altı metal kaplamalarda bu sorunun yaşanması riski vardır.