Zirkonyum kaplamaların ömrü kişi özelinde kullanıma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ortalama ömrü 5 ila 15 yıl arasında olmakla birlikte ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmesi halinde bu sürenin daha da uzatılması söz konusu olabilir.
Zirkonyum kaplama daha güzel ve daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler tarafından son yıllarda sıklıkla tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir. Buna bağlı olarak “zirkonyum kaplama ömrü ne kadar” en fazla sorulan sorulardan biri olmuştur. Bu konuda net bir yanıt vermek yukarıda da belirttiğimiz üzere kullanım ömrü kişi özelinde bazı etkenlere göre değişebileceğinden mümkün değildir.
Zirkonyum kaplamaların içerisindeki kronlar, gerekli bakımların düzenli olarak yapılması halinde çürümez. Eğer gerekli bakım süreçleri aksatılırsa taç erimesi gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınması riski vardır. Zirkonyumlar dayanıklı malzemeler olduklarından herhangi bir sert darbe ya da farklı bir olumsuz travma sonucunda kırılma yaşanması riski son derece düşüktür.
Diğer yandan zirkonyum kaplama tedavisi uygulanan hastaların yalnızca dişlerini düzenli olarak fırçalamaları yeterli değildir. Bunun yanı sıra düzenli olara diş ipi ve gargara kullanmaları da gerekir. Gerekli bakım uygulamalarına ek olarak zirkonyum kaplamaların ömrünün uzatılması için rutin diş hekimi ziyaretleri de aksatılmamalıdır.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Dişlerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen lekelerden rahatsız olan ve bu görünümün giderilmesini isteyen kişiler etkili bir tedavi olması nedeniyle genellikle zirkonyum kaplama tedavisini tercih ederler.
Zirkonyum kaplamaların metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere farklı türleri vardır. Dişlerin daha beyaz ve estetik görünmesine katkı sağlayan zirkonyum kaplama aynı zamanda diş ve diş eti sağlığı noktasında da önemli bir avantaj haline gelmektedir.
Zirkonyum kaplama yalnızca tedavinin uygulandığı kişiye estetik bir görünüm kazandırmakla kalmaz. Aynı zamanda farklı avantajlara da sahip olduğundan giderek daha sık uygulanan diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır.
Zirkonyum kaplamalar yapıları gereği diş etlerinde koyu bir renk kalmasına neden olmaz. Bu yüzden ileri yaşlarda kullanılan metal kaplamalı dişler de siyah renk yansımasına neden olmaz. Zirkonyum kaplamalar ışığı içeri geçirmelerini sağlayan bir yapıya sahiptir. Bu sayede kişinin kendi dişlerinin de edki görünümünü geri kazanmasında etkili bir yöntemdir.
Zirkonyum kaplamalar doğru ve düzenli bakım uygulamalarının yapılması halinde uzun yıllar konforlu bir şekilde kullanılabilir. Diş etlerine uyum gösterme özelliği zirkonyum kaplamaların diş eti sağlığında da önemli rol oynamasının nedeni olarak kabul edilir.
Zirkonyum kaplama tedavisi uygulanan kişilerin dişlerinde sıcak ve soğuk hassasiyeti gelişmesi söz konusu değildir. Sigara içen kişilerin dişlerinde, diş sararmalarının ve lekelerinin yanı sıra ağız kokusu oluşması riski de minimize edilir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama her geçen gün daha sık uygulanan bir yöntem haline gelince doğal olarak bu tedaviyi düşünen kişiler “zirkonyum kaplama nasıl yapılır” diye araştırmaktadır. Zirkonyum kaplama tedavisi uygulanacak olan kişinin dişine küçük bir tedavi prosedürü uygulanır. Tedavi edilecek dişin fotoğrafları çekilir ve zirkonyum kaplama alanları belirlenir.
Uygulanacak olan tedavi süreci hakkında hasta bilgilendirildikten sonra dijital ortamda dişlerin ölçüleri alınır. Daha sonra dişlerin rengi, diş sayısı, diş kaplamasının boyutu ve yüze uyumluluğu gibi detaylar kontrol edilir. Zirkonyum kaplamalar hazırlandıktan sonra hastanın onayı alınır.
Zirkonyum kaplama tedavisi genellikle 4 ila 5 gün içinde tamamlanır. Dişin yüzeyinde gerekli törpüleme işlemleri yapıldıktan sonra şeffaf ve özel bir yapıştırıcı kullanılarak zirkonyum kaplama dişe yapıştırılır.
Zirkonyum Kaplama Nerelerde Kullanılır?
Zirkonyum kaplama diş beyazlatma yani bleaching yöntemleri uygulanmasına karşın renklerinde istenilen değişikliklerin elde edilemediği dişlerde estetik beklentilerin karşılanmasını sağlar. Küçük çaplı ve ortodontik tedavi gerektirmeyen diş çapraşıklıklarının tedavisinde de zirkonyum kaplama etkili bir yöntemdir.
Zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak yapısında bozulmalar meydana gelen eski dolguların ve yıpranan diş yüzeylerinin restore edilmesi ile arka dişlerin kaplanmasında ve köprü uygulamalarında da zirkonyum kaplama tercih edilebilir.
Bunlara ek olarak zirkonyum kaplama implant üstü protez uygulamalarında da söz konusu olduğundan zirkonyum diş kaplama prosedürünün modern diş hekimliğinde son derece geniş bir kullanım alanı olduğu açıkça ifade edilebilir.
Zirkonyum kaplamaların bu kadar popüler olmasının nedenleri arasında ilk sırada doku uyumu ve doğal görünüm sunması gelir. Bu sayede estetik açıdan beklentisi yüksek olan hastaları dahi memnun edecek sonuçlara zirkonyum kaplama tedavisi ile ulaşmak mümkündür.
Doğal görünüm ve yüksek kullanım performansını bir araya getirmenin en garantili yolu olan zirkonyum kaplama tedavisinde kullanılan akıllı seramik malzeme, tedaviden sonra dişin hastanın kendi dişinden ayırt edilmesini imkansız hale getirir.
Ayrıca zirkonyum kaplamalar hastalarda sıcak soğuk hassasiyetini minimize eder. Işık geçirgenliği özelliği sayesinde zarif ve doğal bir görünüm kazandırır. Üst düzey dayanıklılığı sağlamlık konusunda yaşanması olası sorunları ortadan kaldırır. Pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğundan diş lekesi ve diş taşı gibi sorunların oluşması riski de en alt seviyede olur.