Diş kaplama tedavileri kapsamında birkaç farklı madde kullanılmakta olup uygulanma aşamalarına göre metal destekli kaplama ve metal desteksiz kaplama olarak iki kategori altında toplamak mümkündür. Arka dişlerde çok fazla göze batmasa da görünürlüğü fazla olan ön grup dişlerde metal destekli kaplama kullanmak estetik görünümden uzaklaşılmasına neden olur. Diş eti sağlığı açısından daha avantajlı bir yapıya sahiptir. Diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan bir madde olan zirkonyum renk geçirgenliği, sıcağa dayanıklılığı, beyaz rengi ve sağlamlığı gibi faydaları nedeniyle diş hekimliği prosedürlerinde sıklıkla kullanılır.
Zirkonyum Kaplama Yapım Aşamaları
Diş hekimliği tedavileri arasında en sık kullanılanlardan biri diş kaplamadır. Diş kaplama tedavisi farklı materyaller kullanılarak gerçekleştirilmekte olup zirkonyum diş kaplama prosedürlerinde kullanımı tercih edilen popüler materyaller arasında yer alır.
Zirkonyum diş kaplama tedavisine aday olan hastaların uygunluk kararı diş hekimi muayenesi sonrası belirlenir. Hastanın dişindeki hasar belirlendikten sonra dişteki sorunun diş kaplama ile tedavi edilip edilemeyeceği değerlendirilir. Zirkonyum kaplama tedavisine uygunluk kararı verildikten sonra tedavi edilecek bölgeye lokal anestezi yapılır. Bölge uyuştuktan sonra dişin çevresinin ve uçlarının özel aletler kullanılarak inceltilmesi sağlanır. Bu sayede tedavi edilecek diş, zirkonyum kaplama işlemine hazırlanmış olur. Bu sayede dişin üzerine yerleştirilecek zirkonyum kaplamanın ağız yapısına göre büyük ve kaba bir görünüme neden olması engellenir.
Hastanın ağız içi temizlenip dezenfekte edildikten sonra diş ölçüleri alınmaktadır. Dişler inceltildiği ve bu durum estetikten uzak bir görünüme neden olabileceği için bu aşamada geçici kaplamaların kullanılması gündeme gelebilir. Zirkonyum kaplamaların renginin seçilmesi aşamasında doğal dişlerin rengini doğru bir şekilde değerlendirmek en önemli adımdır. Zirkonyum kaplama seçimi sırasında hastanın renk tercihi önemli bir unsur olmakla birlikte seçilen rengin hastayı doğal bir görünümden uzaklaştırmamasına özen gösterilmelidir.
Dişlerin ölçüsü alındıktan ortalama 5 ila 7 gün sonra zirkonyum kaplamalar hazırlanır. Hazırlanan zirkonyum diş kaplamalar dişe geçici olarak yapıştırılır. Böylece olası bir sorun halinde kaplama kolayca çıkarılıp düzeltilebilir. Geçici olarak takılan zirkonyum kaplamalar hastanın ağzında ortalama 7 ila 10 gün kalır ve kullanım sırasında bir sorun yaşanıp yaşanmadığı değerlendirilir. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde zirkonyum diş kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılarak süreç tamamlanır.
Zirkonyum Diş Avantajları Nelerdir?
Günümüzde mükemmel görünümlü ve dayanıklı diş restorasyonlarının yapılması için genellikle zirkonyum kaplama tercih edilir. Zirkonyum kronlar güçlü, dayanıklı ve estetik açıdan iyi bir görünüme sahip oldukları için geleneksel metalle kaynaştırılmış porselen ya da diğer alternatiflere göre kullanımları çok daha sık tercih edilir.
Dişin dış kısmına yerleştirilen ve zirkonyumdan üretilen sabit protez zirkonyum diş olarak adlandırılır. Yüksek şeffaflığa sahip olan ve metal içermeyen zirkonyumun kullanılmasıyla diş kaplama tedavilerinde doğal bir etki sağlanır. Zirkonyum kaplamalar diş restorasyonlarında, rengi bozulmuş ya da kırılmış dişlerin tedavisinde ve implant tedavisinde kullanılabilir.
Zirkonyum dişler yüksek oranda biouyumluluğa ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Pürüzsüz yüzeyleri aynı zamanda plak birikiminin azamasına da yardımcı olur. Biyouyumluluğu zirkonyum tedavisi gören hastalarda olası alerji riskini minimize eder. Bunun sonucunda periodontal problemleri olan hastalar için zirkonyum dişler ideal seçimler haline gelir.
Katmanlı bir yapıya sahip olan zirkonyum kronlar son derece yüksek bir dayanıklılığa sahiptir. Katmanlama amacıyla kullanılmakta olan porselen, katı zirkonyum mukavemetine sahip olmamakla birlikte zirkonyum alt yapıyla bağlanacak şekilde tasarlanır. Bunun doğal bir sonucu olarak zirkonyum dişlerde ufalanma ve kırılma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınması riski minimize edilir. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin sağladığı diğer bir avantaj zirkonyumun sağlıklı bir doku reaksiyonunu destekleme özelliğine sahip olmasıdır.
Zirkonyum dişler her hastanın ihtiyaçlarına göre optimum fayda sağlayacak şekilde üretildiklerinden hata payı minimize edilmekte ve her hastaya mükemmel uyum sağlayacak sonuçlara erişilebilmektedir.
Zirkonyum metal alerjisi bulunan ya da kullanım tercihi metal içermeyen restorasyonlardan yana olan hastalar için doğru bir tercihtir. Zirkonyum metal içermediği için diş eti bölgesinde koyulaşma oluşmaz. Diş eti çekilmesi yaşanması halinde metal kenar boşluklarının açığa çıkması ve estetik olmayan bir görünümle karşı karşıya kalınması riski zirkonyum diş kaplamada söz konusu değildir.
Zirkonyum yarı saydam bir yapıya sahiptir. Böylece komşu dişlerin rengini yansıtır. Zirkonyum dişlerin çok çeşitli tonlarda üretilebiliyor olması hastanın doğal dişlerinin rengine tam olarak uyumluluğun sağlanabilmesine imkan verir.
Zirkonyum dişler, bilgisayar destekli tasarım ve üretim sürecinin sonunda elde edilir. Bu aynı zamanda hastaların restorasyonlarının ayarlanması ve simante edilmesi için daha az zamana ihtiyaç duyulması anlamına gelir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi gören hastalarda sıcağa ve soğuğa karşı bir hassasiyet gelişmesi söz konusu olmaz. Doğal dişler gibi zirkonyum diş kaplamalar da her tür ışığı ilettikleri için dişlerin sigara kullanımı ve kafein tüketimi gibi dış faktörlerden olumsuz yönde etkilenmesi, renklerinin değişmesi söz konusu olmaz.