Üretiminde ham madde olarak zirkonyum kullanılan diş kaplama türü zirkonyum kaplama ya da zirkonyum diş olarak adlandırılır. Doğal dişlerin kaplanmasında ve dental implantlarda zirkonyum kullanılabilir. Yüksek dirençli bir malzeme olması sayesinde diş köprü tedavilerinde de zirkonyum kullanılması tercih edilebilir.
Zirkonyum diş metal alt yapılı kaplamalara alternatif olarak geliştirilmiş popüler bir diş hekimliği prosedürü olup bu popülaritenin temel nedeni, doğal dişe çok yakın sonuçlar vermesidir. Üst düzey dayanıklılığa sahip ve doğada bulunan bir madde olan zirkonyum, çeşitli diş ve gülüş tasarımı tedavilerinde kullanılır.
Dişlerinin renginden memnun olmayan hastalarda zirkonyum diş tedavisine sıklıkla başvurulur. Üstelik dijital diş hekimliği uygulamalarında yaşanan gelişmeler sayesinde zirkonyum diş kaplama tedavilerinin başarısı giderek artmaktadır.
Estetik açıdan yüksek beklentiye sahip hastalar için zirkonyum diş kaplama; doku uyumu, uzun süreli kullanım imkanı ve doğal bir görünüm sağlaması dolayısıyla etkili bir yöntem olarak öne çıkar. Kusursuz ve doğal bir görünüm sağlayan zirkonyum diş kaplama tedavisi aynı zamanda yüksek kullanım performansıyla da dikkat çeker. Tedavi kapsamında akıllı seramik malzeme kullanıldığından hastanın kendi dişinden ayırt edilmesi pek mümkün olmayan doğal ve estetik bir görünüme erişilebilir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisinin sağladığı avantajlardan bir diğeri ise ağız kokusuna, tat değişimine ve diş eti sorunlarına yol açmamasıdır. Zirkonyum diş kaplamaların pürüzsüz bir yüzeyi olduğu için diş taşı ve dişlerde lekelenme gibi sorunları minimize etme özelliğine sahiptir.
Zirkonyum Diş Neden Tercih Edilmeli?
Zirkonyum, her ne kadar çeşit olarak tek bir madde olsa da zengin bir renk çeşitliliği arasından seçim yapma imkanı sunar. Ön dişlerde estetik kaygı nedeniyle implant yapılması gereken durumlarda, implant ile protez arasındaki bölgeye doğal bir görünüm kazandırmak için abutment olarak adlandırılan bir madde kullanılarak estetik sonuçlara ulaşılmaya çalışılır.
Zirkonyum diş kaplama ise dişlerindeki mevcut sorunu gidermek ve daha estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen hemen herkese uygulanabilen bir diş hekimliği prosedürüdür. Ancak, 20 yaşına kadar çene gelişmeye devam edebildiği için diş eti genişlemesi görülebilir. Bu yüzden zirkonyum diş kaplama tedavisi, hastanın gelişim sürecinin tamamlanmasının ardından yapılmalıdır.
Zirkonyum diş kaplamalar, diş ve diş eti sağlığına ve bakımına özen gösteren hastalarda uzun yıllar boyunca konforlu bir şekilde kullanılabilir. Diğer yandan zirkonyum diş kaplamalar kişiye özel olduğundan, her bir hasta için standart bir kullanım süresinden bahsetmek gerçekçi değildir. Kullanım şekli, aşınma oranı, uygulanan bakım ve doğal dişte ortaya çıkan tahribat gibi kişi özelinde değişiklik gösterebilen etkenler zirkonyum diş kaplamaların ne kadar süreyle kullanılabileceği üzerinde etkilidir.
Zirkonyum diş kaplamaların kullanılması sürecine ilişkin genel bir yasaktan ya da kuraldan söz edilemez. Doğal dişlerin sağlığı açısından zararlı olan aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ile sakız gibi yapışkan gıdaları tüketmenin ve kabuklu gıdaları dişle kırmanın zirkonyum diş kaplamalar için de zararlı olduğu unutulmamalıdır. Doğal dişlere gösterilen özenin zirkonyum dişlere de gösterilmesi, daha uzun süre ve daha konforlu bir kullanım için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.
Zirkonyum Dişlerin Avantajları
Doğal dişler canlı bir yapıya sahip olduğundan, yiyeceklerin ve içeceklerin içindeki renklendirici maddelerden etkilenirler. Buna bağlı olarak dişlerde renklenmeler ve lekelenmeler görülür. Yapay kaplamalar olan zirkonyum diş kaplamalar ise yiyecek ve içeceklerdeki renk değiştirici maddelerden etkilenmezler. Böylece herhangi bir renklenme ve lekelenme durumu söz konusu olmaz. Bununla birlikte, her ne kadar zaman içinde zirkonyum diş kaplamaların beyazdan sarıya dönüşmesi söz konusu olmasa da, uzun ömürlü bir kullanım için dikkatli ve temiz bir şekilde kullanmaya özen göstermek önemlidir.
Kaplama tedavisi kapsamında metal kaplamalar kullanılması dişlerin zarar görmesine, diş etlerinde morarma ve ağız kokusu gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Zirkonyum diş kaplama ise dişle ve diş etiyle uyumlu bir maddedir. Metal içermediği için alerjik reaksiyonlara neden olmazlar. Bu durum, hasta açısından önemli bir avantaj olarak kabul edilir. Ayrıca zirkonyum diş kaplamalardan kaynaklanan diş eti hastalıkları da görülmez.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanan dişlerde düşme sorunu yaşanması riski yok denilecek kadar azdır. Diğer yandan doğal dişte çeşitli nedenlere bağlı olarak çürüme meydana gelmesi sonucu diş incelebilir ya da kırılabilir. Buna bağlı olarak üstte bulunan zirkonyum kaplamanın genişlemesi ya da boşluk oluşması söz konusu olabilir. Bu tür durumlar fark edildiğinde vakit geçirmeden diş hekimine başvurmak önemlidir.
Doğal diş minesi ışığı geçiren bir yapıya sahip olduğu gibi zirkonyum da ışığı geçirme özelliğiyle öne çıkan bir maddedir. Bu sayede zirkonyum diş kaplamalar mat bir görünüm oluşmasına neden olmaz. Ayrıca çok farklı renk seçenekleri bulunduğundan hastanın doğal diş rengine en uygun renk seçilebilir. Sahip olduğu tüm bu özellikler ve sağladığı tüm avantajlar dolayısıyla zirkonyum diş kaplama, en sık uygulanan diş hekimliği prosedürleri arasında ilk sıralarda gelmektedir.