Estetik diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan zirkonyum destekli porselenler metal destekli porselenlere alternatif olarak geliştirilmiş yeni nesil diş kaplamaları olarak tanımlanabilir. Zirkonyum kaplamalar zirkonyum dioksitten hazırlanan beyaz blokların kesilmesiyle elde edilir. Sahip oldukları özellikler nedeniyle eski model metallerin dezavantajlarını ortadan kaldırırlar. Bu sayede hastaların estetik beklentilerini üst düzeyde karşılarlar. Işık geçirgenliği açısından doğal diş yapısına çok benzerdirler. Diş kaplama uygulamalarında kullanılan bir altyapı olan zirkonyum baskıya çok dayanıklıdır. Aynı zamanda biyolojik olarak doku dostu olma özelliğine sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre zirkonyum kaplama herhangi bir alerjiye neden olmamaktadır. Zirkonyum kaplama, diğer diş kaplamaları gibi diş üzerine uygulanabileceği gibi eksik dişin tamamlanması için köprü şeklinde de uygulanabilmektedir.
“Zirkonyum mu Lamine mi” sorusu, dişlerinde estetik bir görünüme sahip olmak için diş kaplama yaptırmak isteyen kişiler tarafından en çok araştırılan konuların başında gelir. Diş estetiği ve gülüş tasarımında sıklıkla tercih edilen zirkonyum ve lamine tedavilerinden her birinin kendine özgü avantajları vardır. Bunun yanı sıra büyük ölçüde farklılıklar gösteren yöntemler olarak birbirlerinden ayrılırlar. Zirkonyum ve laminate veneer arasındaki en büyük fark yaprak porselen olarak da bilinen laminate veneer yönteminin dişten hiç kesim olmadan ya da minimal düzeyde kesim yapılarak yalnızca dişin ön yüzeyine uygulanabilmesidir. Laminate veneer dişlere tek tek uygulanırken zirkonyum diş kaplama tam kaplama olduğu için dişte, madde kalınlığına uygun yer açılması için çepeçevre kesim yapılması gerekir.
Zirkonyum Dayanıklılığı ve Estetik Görünümü İle Ön Plana Çıkar
İşlenebilirliği sayesinde son zamanlarda birçok farklı alanda kullanılması gündeme gelen zirkonyum dayanıklı ve estetik bir madde olma özelliğine sahiptir. Zirkonyumun kullanım alanının genişlemesinin altında yatan en önemli nedenlerden biri bilgisayar sistemli desteklerdir. Uygulama sırasında dokuya zarar vermediği, diş rengine uygun beyaz bir rengi, yüksek gerilme direnci ve düşük gren çapı olduğu için diş hekimliği uygulamalarında zirkonyum; kron ve köprü uygulamalarında monotik ve alt yapı materyali olarak, implant üstü abutment ya da post-core materyali olarak ve ortodontik tedavilerde braket olarak kullanılmaktadır.
Bunların yanı sıra eksik dişlerin tamamlanması için implant yapılamadığı durumlarda köprü uygulamasında zirkonyum kullanılabilir. Dişte doku kaybı fazlaysa ve dolgu tedavisi yapılamıyorsa, dişlerin arasındaki açıklık lamine uygulamasıyla kapatılamıyorsa zirkonyum tedavisinden yararlanılabilir. Eğer dişlerde ciddi düzeyde renklenme varsa renk yansımasının önlenebilmesi için zirkonyum kullanımı avantajlı bir durumdur. Bunların yanı sıra dolgu uygulamasıyla düzeltilemeyecek kırıkların restore edilmesi için zirkonyum tedavisi mümkündür.
Zirkonyum doğal dişler gibi yarı geçirgen zaman zaman opak bir yapıda olduğundan ışıkları yansıtma ve emme özelliğine sahiptir. Bunun sonucunda doğal dişe yakın bir görünüm elde edilmesi avantajını sağlar. Diş yapısına derinlik ve canlılık kazandırmasının yanı sıra zirkonyum kullanılması durumunda diş etlerinde gri bir yansıma ve diş eti çekilmesi durumunda estetik olmayan bir görüntü ortaya çıkmaz. Bunun nedeni zirkonyum kaplama kullanılması halinde diş etiyle uygulamanın birleştiği noktada koyu renk çizgiler oluşmamasıdır. Aynı zamanda zirkonyum kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Dişe çok iyi bir şekilde tutunan zirkonyum kaplama sıklıkla diş eksikliği bulunan ve implant yapılması mümkün olmayan alanlarda kullanılabilir.
Laminate Veneer Avantajlı Bir Yöntemdir
Laminate veneer ile zirkonyum kaplama arasında bulunan temel farklardan biri lamine dişin tek bir yüzüne yerleştirilirken zirkonyum kaplamanın dişe çepeçevre yerleştirilmesidir. Lamine diş uygulaması dişlerin ön yüzeyine uygulanarak gerçekleştirilen bir prosedürdür. Bu sayede dişte kaldırılması gereken madde miktarı minimize edilir. Yaprak dişlerin arzu edilen şekillerde, renklerde ve boylarda hazırlanması mümkündür. Uygulama esnasında ilk olarak dişten çok az bir doku alınır ve bu işlem diş etine herhangi bir zarar verilmeden gerçekleştirilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde lamine uygulamasının koruyucu bir tedavi şekli olduğu açıkça görülebilir.
Metal ya da opak altyapı içermeyen laminate veneer dişler üst düzey estetik sağlamanın en etkili yöntemlerinden biridir. Tamamen cam seramik olan laminate veneer istenilen miktarda ışık geçirme özelliğine sahiptir. Özel bir kimyasal kullanılarak özel bir sistemle dişe yapıştırılır. Bu özellikleri nedeniyle doğal dişlerden ayırt edilmesi mümkün değildir.
Laminate veneer tedavisinin uygulanabilmesi için dişten kesim yapılması gerekliliği oluşmayabilir. Kesim yapılması gereken durumlarda bu miktar minimize edilir. Sağlıklı ve doğal bir görünüm elde edilmesini sağlayan koruyucu bir tedavidir. Dayanıklı ve sağlam bir malzemeden yapılması nedeniyle uzun yıllar kalıcı olarak kullanılabilir. Dişlerin doğal yapısını bozmayan laminate veneer kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez. Böylece lamine yüzeyinde diş lekelerinin ve diş taşı oluşumunun minimize edilmesi sağlanır.
Zirkonyum mu lamine mi sorusuna verilecek yanıt uygulama yapılacak olan dişe bağlı olarak kişi özelinde değişebilir. Zirkonyum uygulaması yapılabilecek olan dişlerin tümüne laminate veneer yapılabileceği söylenilemez. Karar aşamasında diş yüzeyindeki mine dokusu, yapısı, dişteki aşınmaların düzeyi gibi birçok etken değerlendirilmelidir.